Ένα νέο τεστ, το οποίο μετρά τη γονιμότητα του σπέρματος μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα ανέπτυξαν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας MESA+, στο Πανεπιστήμιο του Τβέντε στην Ολλανδία.

Το πρωτοποριακό τεστ, το οποίο οι ερευνητές χαρακτηρίζουν «εργαστήριο-σε-μικροτσίπ», θα μπορούσε να βγάλει από τη δύσκολη θέση χιλιάδες άνδρες που υποβάλλονται στην αμήχανη διαδικασία της ανάλυσης σπέρματος, που θα μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα στην άνεση του σπιτιού τους.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης δρ. Λόες Σέγκερινκ, το πανίσχυρο μικροτσίπ χρειάζεται μόλις 12 δευτερόλεπτα για τη μέτρηση της πυκνότητας του σπέρματος και έχει τις ίδιες πιθανότητες λάθους με την κλασική εξέταση.

Η ειδικός μάλιστα υπογραμμίζει ότι το τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία και κλινικές υπογονιμότητας.

Από την άλλη, αρκετοί ειδικοί αναρωτιούνται αν μια τόσο σημαντική εξέταση θα πρέπει να πραγματοποιείται στο σπίτι, καθώς σε περίπτωση αρνητικού για τη γονιμότητα αποτελέσματος, οι άνδρες δεν θα έχουν ούτε την ψυχολογική ούτε τη θεραπευτική στήριξη του γιατρού τους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ερευνητής κ. Μάικλ Ντουν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, «Υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο μια θετική απάντηση στη στειρότητα να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογία του ασθενούς, ο οποίος δεν διαθέτει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες». Για το λόγο αυτό, πολλοί είναι οι επιστήμονες που προβληματίζονται για το αν η κοινωνία είναι ώριμη για το νέο αυτό τεστ.

Διαβάστε ακόμα:
Καθημερινό sex για γερό σπέρμα
http://www.vita.gr/html/ent/502/ent.9502.asp

Τα µυστικά της ανδρικής γονιµότητας
http://www.vita.gr/html/ent/244/ent.7244.asp

Νέο τεστ καταλληλότητας σπέρματος
http://www.vita.gr/html/ent/331/ent.8331.asp