Τον μηχανισμό πίσω από τον «αγώνα δρόμου» των σπερματοζωαρίων κατάφεραν να ξεκλειδώσουν αμερικανοί επιστήμονες.

Τα εντυπωσιακά νέα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι οι μικροσκοπικοί πόροι που υπάρχουν στην επιφάνεια των σπερματοζωαρίων επιτρέπουν την αλλαγή του εσωτερικού τους pH που οδηγεί στην κίνηση της ουράς τους.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων μεθόδων αντισύλληψης για άνδρες. Ακόμη, πιστεύουν ότι η μελέτη αυτή θα μπορούσε να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο η χρήση μαριχουάνας μειώνει τη γονιμότητα των ανδρών.

Ως γνωστόν, ο «αγώνας δρόμου» των σπερματοζωαρίων ξεκινά αμέσως μετά την εκσπερμάτιση.

Ακριβώς επειδή διαθέτουν περιορισμένο χρόνο ζωής και ενέργειας, τα σπερματοζωάρια οφείλουν να κατευνάζουν τη δυναμική τους έφοδο αμέσως μετά την εκσπερμάτιση για να μπορούν να έχουν δυνάμεις όταν βρίσκονται κοντά στο ωάριο, με στόχο να τρυπώσουν στο ωάριο.

Οι ειδικοί γνώριζαν εδώ και καιρό ότι τα επίπεδα της δραστηριότητας των σπερματοζωαρίων σχετίζονταν άμεσα με τα επίπεδα του εσωτερικού τους pH – δηλαδή πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι αυτό.

Προκειμένου λοιπόν, να αυξήσουν το αλκαλικό τους pH, τα σπερματοζωάρια απελευθερώνουν πρωτόνια. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι πόροι στην επιφάνειά τους επιτρέπουν ακριβώς αυτό.

«Οι συγκεντρώσεις πρωτονίων στο εσωτερικό ενός σπερματικού κυττάρου είναι περίπου 1.000 υψηλότερες σε σχέση με το τι συμβαίνει έξω από αυτό» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Γιούρι Κιριτσόκ.

«Εάν ένας πόρος ανοίξει, τότε τα πρωτόνια δραπετεύουν – κι εμείς εντοπίσαμε το μόριο που επιτρέπει ακριβώς αυτόν τον μηχανισμό» εξηγεί ο ειδικός, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό συμβαίνει ακριβώς την κατάλληλη στιγμή.

Η μαριχουάνα από την άλλη, τείνει να ενεργοποιεί πρόωρα τα σπερματοζωάρια, προκαλώντας την γρήγορη εξάντλησή τους.

Όπως αναφέρουν τώρα οι ερευνητές, είναι πολύ πιθανόν η νέο-ανακαλυφθείσα δίοδος να οδηγήσει στη δημιουργία νέων αντισυλληπτικών φαρμάκων που θα εμποδίζουν την απελευθέρωση των πρωτονίων.

Διαβάστε ακόμα:
Home test για το σπέρμα
http://www.vita.gr/html/ent/900/ent.10900.asp

Τεχνητό σπέρμα και ωάρια
http://www.vita.gr/html/ent/287/ent.10287.asp

Ελπίδες για την ανδρική υπογονιμότητα
http://www.vita.gr/html/ent/991/ent.6991.asp