Ένα χάπι που θα λαμβάνεται μία φορά την ημέρα και θα μπορεί να αναδομεί τα οστά που έχουν υποστεί βλάβες λόγω οστεοπόρωσης ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε αντίθεση με το ήδη υπάρχον φάρμακο τεριπαρατίδη, που αυξάνει σημαντικά την οστική πυκνότητα και χορηγείται ενέσιμα, το καινοτόμο φάρμακο με την κωδική ονομασία LP533401 θα μπορεί να χορηγηθεί υπό μορφή χαπιού – κάνοντας έτσι τη λήψη του πιο εύκολη και προσιτή.

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη ανήκει στους ειδικούς του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τελικά υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ σεροτονίνης και οστικής πυκνότητας.

Το 95% της σεροτονίνης, η οποία σχετίζεται με την καλή διάθεση και την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, εντοπίζεται στο έντερο, από όπου μπλοκάρει τη δημιουργία οστικής μάζας.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ένα φάρμακο που είχε αρχικά αναπτυχθεί για την καταπολέμηση προβλημάτων του εντέρου, κατάφερε να φρενάρει τη δράση της σεροτονίνης στο στομάχι, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η πυκνότητα των οστών.

Στη συνέχεια δοκίμασαν μικρές δόσεις του συγκεκριμένου φαρμάκου σε θηλυκά ποντίκια που είχαν μπει στην εμμηνόπαυση. Όπως αναφέρει η επιθεώρηση «Nature Medicine», τα ποντίκια λάμβαναν το φάρμακο μία φορά την ημέρα για μια περίοδο 6 εβδομάδων.

Είδαν, λοιπόν, ότι κατά τη χορήγησή του αμέσως μετά την εμμηνόπαυση, το LP533401 εμπόδιζε την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης, ενώ σε περίπτωση που χορηγούνταν αργότερα, είχε την ικανότητα να επαναφέρει την πυκνότητα των οστών που είχαν ήδη υποστεί σοβαρές φθορές λόγω της νόσου.

Την ίδια ώρα, μια δεύτερη μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας έδειξε ότι η κατανάλωση ξανθιάς, ελαφριάς μπίρας μπορεί να οδηγήσει στην τόνωση των οστών και να τα εμποδίσει να γίνουν εύθραυστα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the Science of Food and Agriculture», οι ξανθιές μπίρες περιέχουν υψηλότερα επίπεδα πυριτίου, το οποίο συνδέεται με την επιβράδυνση της αποδυνάμωσης των οστών.

Κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτελεσματική «θωράκιση» των οστών από την οστεοπόρωση και τα κατάγματα που τη συνοδεύουν.

«Οι μπίρες που περιέχουν υψηλά επίπεδα βύνης, κριθαριού και ζυθοβοτάνων είναι πιο πλούσιες σε πυρίτιο. Το σιτάρι περιέχει λιγότερο πυρίτιο σε σχέση με το κριθάρι», εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, δρ. Τσαρλς Μπάμφορθ.

Διαβάστε ακόμα:
Έρευνα για τους Έλληνες με οστεοπόρωση
http://www.vita.gr/html/ent/203/ent.10203.asp

Ζύθος: Το νέκταρ των ανθρώπων
http://www.vita.gr/html/ent/085/ent.7085.asp