Το γνωστό αντικαταθλιπτικό φάρμακο Paxil -το οποίο στην Ελλάδα κυκλοφορεί ως Seroxat- παρεμβαίνει στη δράση θεραπειών κατά του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη.

Όπως γράφει η επιθεώρηση «British Medical Journal», οι ασθενείς που λάμβαναν το συγκεκριμένο φάρμακο της φαρμακοβιομηχανίας «GlaxoSmithKline» ενώ ακολουθούσαν παράλληλα θεραπεία με ταμοξιφένη, είχαν αυξημένο κίνδυνο να επιδείνωσης της υγείας τους και θανάτου.

Όσο μεγαλύτερο, μάλιστα, ήταν το χρονικό διάστημα παράλληλης λήψης των δύο φαρμάκων, τόσο μεγαλύτερος ήταν και ο κίνδυνος θανάτου.

«Πιθανόν να υπάρχει μια καλύτερη αντικαταθλιπτική θεραπεία για τις γυναίκες που λαμβάνουν ήδη ταμοξιφένη, θα πρέπει όμως να χορηγείται υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση», τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Ντέιβιντ Τζούρλινγκ από το Ινστιτούτο Κλινικών Εκτιμητικών Επιστημών και το Κέντρο Επιστημών Υγείας «Sunnybrook» στο Τορόντο.

«Οι γυναίκες που παίρνουν ταμοξιφένη σίγουρα θα ανησυχήσουν από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης», αναφέρει ο ειδικός. «Ωστόσο, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσουν την αντικαρκινική τους θεραπεία, καθώς η ταμοξιφένη αποτελεί πολύ σημαντικό φάρμακο για την καταπολέμηση της νόσου», συμπληρώνει.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες ήλεγξαν τις περιπτώσεις 2.430 ασθενών με καρκίνο του μαστού, ηλικίας 66 ετών και άνω, οι οποίες λάμβαναν ταμοξιφένη από το 1993 έως το 2005.

Περίπου το 30% από αυτές, παράλληλα με την αντικαρκινική τους θεραπεία, έπαιρναν το εν λόγω αντικαταθλιπτικό φάρμακο με τη δραστική ουσία παροξετίνη. Από τις ασθενείς αυτές, περίπου το 15% απεβίωσαν εξαιτίας της νόσου προτού ολοκληρωθεί η μελέτη.

Διαβάστε ακόμα:
10 ερωτήσεις για τα χάπια της ευτυχίας
http://www.vita.gr/html/ent/013/ent.9013.asp

Τα καλύτερα αντικαταθλιπτικά
http://www.vita.gr/html/ent/430/ent.8430.asp

Διαλογισμός αντί για αντικαταθλιπτικά
http://www.vita.gr/html/ent/078/ent.8078.asp