Το ότι το μύρτιλο είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμινών είναι πλέον γνωστό. Πρόσφατα όμως ειδικοί από τη σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας, ανακάλυψαν ότι οι φυτικές ίνες του φρούτου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας σειράς εντερικών παθήσεων και φλεγμονών, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα.

Οι ερευνητές θέλησαν να δουν εάν τα διάφορα είδη φυτικών ινών (μύρτιλα, κριθάρι, βρόμη) και καλών βακτηρίων (προβιοτικά του γιαουρτιού) μετριάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εντερικών νόσων και του καρκίνου του παχέος και του λεπτού εντέρου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Καμίλα Μπράνινγκ, επικεφαλής της έρευνας, από τον κλάδο Εφαρμοσμένης Διατροφολογίας και Χημικών των Τροφίμων, τα μύρτιλα, επειδή είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, έχουν αντιική και αντιοξειδωτική επίδραση. Επιπλέον, στην έρευνα φάνηκε ότι η προστατευτική δράση των μύρτιλων ενισχυόταν εάν καταναλώνονταν μαζί με προβιοτικά, μειώνοντας τη φλεγμονή στο έντερο.

Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη μας την κοινή πλέον παραδοχή από την επιστημονική κοινότητα ότι η υγεία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι συμβαίνει στο παχύ έντερο, αντιλαμβανόμαστε την αξία που έχει να το διατηρούμε υγιές…

Διαβάστε ακόμα:
Μην ξεχνάτε τα μύρτιλα
http://www.vita.gr/html/ent/805/ent.10805.asp

Γρίπη – διατροφή: Κρατάτε γερά αντιστάσεις
http://www.vita.gr/html/ent/217/ent.10217.asp