Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, εμφανίζουν στένωση των αγγείων στην περιοχή του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Τα προκαταρτικά συμπεράσματα προέρχονται από έρευνα του πανεπιστημίου Μπάφαλο στην οποία συμμετείχαν 500 εθελοντές.

Η δυσμορφία αυτή εντοπίστηκε στο 56.4 % των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και στο 22,4 των υγιών ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη.

Η βρετανική Εταιρία Ερευνών για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (MS Society) υποστηρίζει ωστόσο ότι η νέα μελέτη είναι ενδιαφέρουσα, δεν αποδεικνύει όμως ότι η στένωση των αγγείων αποτελεί την αιτία της νόσου.

Οι ερευνητές στη Νέα Υόρκη εξετάζουν τη θεωρία που διατύπωσε ο Ιταλός ερευνητής Πάολο Ζαμπόνι, σύμφωνα με την οποία το 90% των περιπτώσεων σκλήρυνσης προκαλείται από στένωση των αγγείων.

Ο Ιταλός επιστήμονας υποστηρίζει ότι η στένωση των αγγείων εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή στον εγκέφαλο και να συσσωρεύονται υπερβολικές ποσότητες σιδήρου που οδηγούν στη σκλήρυνση.

Η ομάδα των επιστημόνων που διεξήγαγε την έρευνα χρησιμοποίησε ένα μηχάνημα υπέρήχων για να εξετάσει τους συμμετέχοντες και να δει τις κατευθύνσεις της ροής του αίματος στον εγκέφαλο σε διαφορετικές στάσεις του σώματος τους.

Ο επικεφαλής της ομάδας δήλωσε αισιόδοξος, αλλά και επιφυλακτικός για τα προκαταρτικά αποτελέσματα της έρευνας.

Ο Doug Brown, ερευνητής βιοιατρικής και επικεφαλής της MS Society δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η στένωση των αγγείων οδηγεί σε σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το επόμενο βήμα των ειδικών είναι να διαπιστώσουν τι ακριβώς σημαίνουν τα αποτελέσματα της έρευνας για τους ασθενείς με σκλήρυνση και να διαπιστώσουν αν μπορεί να υπάρξει κάποιο όφελος όσον αφορά στη θεραπεία της νόσου.

Διαβάστε ακόμα:
Σκλήρυνση κατά πλάκας λόγω στένωσης αρτηριών;
http://www.vita.gr/html/ent/486/ent.10486.asp

Ελπιδοφόρο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
http://www.vita.gr/html/ent/851/ent.6851.asp

Τρυπάνι «καθαρίζει» τις αρτηρίες!
http://www.vita.gr/html/ent/008/ent.8008.asp