Ένα παπούτσι που αλλάζει… και προσαρμόζεται στο γυναικείο πόδι ανάλογα με τα επίπεδα των ορμονών τους, σχεδίασαν οι ειδικοί.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων επηρεάζουν την ευελιξία και το ύψος της καμάρας του γυναικείου ποδιού. Συγκεκριμένα, όταν τα οιστρογόνα είναι σε υψηλά επίπεδα και η γυναίκα βρίσκεται στην πιο γόνιμη φάση της, η καμάρα μικραίνει. Κατόπιν, όταν της έρχεται περίοδος, τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών είναι χαμηλά και η καμάρα αντιστρόφως μεγαλώνει.

Αξιοποιώντας αυτή την επιστημονική ανακάλυψη, οι ερευνητές της Asics κατασκεύασαν τα αθλητικά παπούτσια «Gel-Kayano 16» -που διατίθενται σε άσπρο, χρυσό και μαύρο- τα οποία στο σημείο της καμάρας του ποδιού είναι ενισχυμένα από τρία στρώματα (ένα στρώμα αφρού, κενό αέρα και πλαστικό).

Όταν λοιπόν η καμάρα του ποδιού μικραίνει, το στρώμα αφρού συμπιέζεται μέσα στο κενό αέρα. Αντίστοιχα, όταν η καμάρα μεγαλώνει, το αφρώδες υλικό διαστέλλεται, κλείνοντας το κενό που δημιουργείται. Έτσι, διασφαλίζεται ότι το γυναικείο πόδι έχει την απαιτούμενη υποστήριξη όλες τις ημέρες του μήνα.

Η είδηση αυτή φαίνεται ότι έχει μια παραπάνω αξία για τις γυναίκες αθλήτριες –κυρίως δρομείς, μαραθωνοδρόμους κλπ.-, γιατί μέχρι τώρα φορούσαν πανάκριβα αθλητικά παπούτσια σχεδιασμένα όμως για… άντρες!

Από την άλλη, υπενθυμίζουμε μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που προκύπτει από παλαιότερη έρευνα του πανεπιστημίου του Ηarvard, την οποία είχαμε δημοσιεύσει πρόσφατα, σύμφωνα με την οποία, το τρέξιμο με γυμνό πόδι είναι το καλύτερο για το σώμα.

Διαβάστε ακόμα:
Βλάβες από αθλητικά παπούτσια
http://www.vita.gr/html/ent/714/ent.10714.asp

Του κύκλου τα καμώματα
http://www.vita.gr/html/ent/636/ent.10636.asp

Έμμηνος ρύση στην εφηβεία.Όσα πρέπει να ξέρετε
http://www.vita.gr/html/ent/370/ent.6370.asp