Αυτό το τριήμερο «αποθηκεύστε» ύπνο και χρησιμοποιήστε τον όταν τον έχετε ανάγκη! Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Στρατιωτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Walter Reed, μπορούμε να αποθηκεύσουμε ύπνο και να τον χρησιμοποιήσουμε όταν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τόσο ώστε να είμαστε ξεκούραστοι.

Οι ερευνητές με επικεφαλής το δρ. Τρέισι Ραπ ζήτησαν από τους εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη να κάνουν κάποιες τροποποιήσεις στον ύπνο τους για να δουν τι ακριβώς θα συμβεί.

Οι μισοί ακολούθησαν για μία εβδομάδα το κανονικό τους πρόγραμμα ύπνου, ενώ οι άλλοι κοιμόντουσαν όσες ώρες ήθελαν.

Την επόμενη εβδομάδα οι ερευνητές επέτρεψαν σε όλους τους εθελοντές να κοιμούνται μόνο 3 ώρες το 24ωρο, επί επτά ημέρες.

Όταν πέρασαν οι επτά ημέρες, τους υπέβαλλαν σε διάφορα τεστ και απέδειξαν ότι όσοι είχαν χορτάσει ύπνο την πρώτη εβδομάδα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν καλύτερα στη στέρηση ύπνου, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν καλύτερους χρόνους αντίδρασης και βρίσκονταν σε υψηλότερη νοητική εγρήγορση σε σχέση με τους εθελοντές που δεν είχαν «αποθηκεύσει» ύπνο.

«Ανακαλύψαμε ότι εάν κάποιος φροντίζει να «χορταίνει» ύπνο γεμίζοντας τις «ρεζέρβες» του σε περιόδους που έχει τη δυνατότητα να κοιμηθεί λίγο παραπάνω, είναι καλύτερα προετοιμασμένος για να αντέξει σε περιόδους που πρέπει να κοιμάται λίγο», λέει η δρ. Ραπ.

Οι ερευνητές, ωστόσο, δεν καθορίζουν στη συγκεκριμένη μελέτη πόσος ύπνος μάς χρειάζεται για να είναι γεμάτες οι «ρεζέρβες» μας. Μας συμβουλεύουν, πάντως, να προσπαθούμε να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω όταν ξέρουμε ότι θα χρειαστεί να ξενυχτίσουμε τις επόμενες ημέρες.

Προσέξτε, όμως, μην το παρακάνετε με τον ύπνο, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος την επόμενη φορά που θα πέσετε στο κρεβάτι να μην μπορείτε να κλείσετε μάτι.

Διαβάστε ακόμα:
Τα «λάθη» του ύπνου
http://www.vita.gr/html/ent/629/ent.10629.asp

Ο ύπνος θρέφει… τις γυναίκες
http://www.vita.gr/html/ent/816/ent.10816.asp

Κάντε 8 λεπτά ύπνου να φαίνονται 8 ωρο!
http://www.vita.gr/html/ent/729/ent.9729.asp