Το μέγεθος του εγκεφάλου τελικά μετράει ως προς τις επιδόσεις μας στα βιντεοπαιχνίδια, επιβεβαιώνει αμερικανική μελέτη.

Όπως ανακάλυψαν οι ειδικοί των Πανεπιστημίων του Ιλινόις και του Πίτσμπεργκ και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), όσοι δεν τα πάνε και τόσο καλά με τα βιντεοπαιχνίδια δεν θα πρέπει να αισθάνονται άσχημα, γιατί πιθανότατα γι’ αυτό ευθύνεται το μικρότερο μέγεθος συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου τους.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι το μέγεθος ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου συνδέεται με τη δεξιοτεχνία των gamers και άρα με την επίτευξη υψηλότερου σκορ.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Cerebral Cortex», τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερες εφαρμογές για την κατανόηση της διαφοράς που καταγράφεται στις ικανότητες μάθησης των παικτών.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 39 ενηλίκους (10 άνδρες και 29 γυναίκες), οι οποίοι κατά τα τελευταία 2 χρόνια περνούσαν λιγότερες από 3 ώρες την εβδομάδα παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.

Οι ειδικοί τούς έβαλαν να παίξουν δύο ειδικά σχεδιασμένες εκδοχές ενός παιχνιδιού. Η μία τους υποχρέωνε να συγκεντρώνονται στην επίτευξη ενός στόχου, ενώ η άλλη αφορούσε πολλούς ταυτόχρονους στόχους.

Μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου έδειξαν ότι όσοι από τους εθελοντές είχαν μεγαλύτερο επικλινή πυρήνα -μια περιοχή που σχετίζεται με το κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου- πετύχαιναν τα επιθυμητά αποτελέσματα πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους, πιθανότατα λόγω του αισθήματος ικανοποίησης και της συναισθηματικής ανταμοιβής που συνοδεύουν την επιτυχία κατά τα αρχικά στάδια της μάθησης.

Ωστόσο, εκείνοι που κατάφεραν να συγκεντρώσουν το υψηλότερο σκορ, καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις, είχαν μεγαλύτερο κερκοφόρο πυρήνα και κέλυφος, δύο περιοχές στο κέντρο του εγκεφάλου.

«Η παρατήρηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια λογική εξήγηση, γιατί οι περιοχές αυτές σχετίζονται με τις διαδικασίες της μάθησης και της απόκτησης νέων δεξιοτήτων, όπως επίσης και με την ικανότητα προσαρμογής μας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον», αναφέρει ο καθηγητής Άρθουρ Κρέιμερ από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

«Τα άτομα αυτά μπορούσαν να κάνουν κάποια πράγματα ταυτόχρονα, όπως ακριβώς κάνουμε κατά την οδήγηση ενός αυτοκινήτου, όταν π.χ. προσέχουμε το δρόμο και παράλληλα ρυθμίζουμε το GPS και μιλάμε σε συνεπιβάτες μας», εξηγεί με παραστατικό τρόπο ο ειδικός.

«Το σπουδαίο σε σχέση με ένα βιντεοπαιχνίδι είναι ότι, σε αντίθεση με ένα μεθοδολογικό γνωστικό τεστ, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον πραγματικό κόσμο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο άνθρωπος», συμπληρώνει.

Οι ειδικοί υπολόγισαν ότι σχεδόν το 25% των διαφορών μεταξύ των επιδόσεων των εθελοντών οφείλονταν τελικά στο μέγεθος των συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου.

Διαβάστε ακόμα:
Τα e-παιχνίδια βοηθούν τον εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/190/ent.8190.asp

Video games: Μπαµπά, θα µου πάρεις τον «Πρίγκιπα της Περσίας»;
http://www.vita.gr/html/ent/022/ent.8022.asp

Πόσο Playstation να παίζει το παιδί μου;
http://www.vita.gr/html/ent/237/ent.2237.asp