Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποίησε σήμερα ότι ορισμένα φάρμακα για το άσθμα ευθύνονται για σοβαρές παρενέργειες, ακόμη και για θανάτους, και ζήτησε τον περιορισμό της χρήσης τους.

Σύμφωνα με τον FDA, τα εισπνεόμενα φάρμακα που περιέχουν μόνο β-διεγέρτες μακράς διαρκείας (LABAs), θα πρέπει να φέρουν προειδοποίηση ότι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται μόνα τους για τη θεραπεία του άσθματος.

Τα εισπνεόμενα αυτά διατίθενται στην αγορά με τις εμπορικές ονομασίες Serevent της GlaxoSmithKline και Foradil της Novartis AG. Ένα ακόμη ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για το άσθμα που συνδυάζει όμως μακράς διαρκείας β-διεγέρτες με κορτικοστεροειδή είναι το Symbicort.

Σύμφωνα με την οδηγία του FDA, τα συνδυαστικά φάρμακα θα πρέπει να χορηγούνται αποκλειστικά σε ασθενείς των οποίων το άσθμα δεν μπορεί να ελεγχθεί με άλλα φάρμακα και για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Όπως μάλιστα επισημαίνει ο δρ. Badrul Chowdhury, επικεφαλής του Τμήματος Φαρμάκων για Πνευμονολογικά Νοσήματα του FDA: «Ο στόχος είναι να μειωθεί συνολικά η χρήση των μακράς διαρκείας β-διεγερτών και αυτό αφορά και τα φάρμακα που τους εμπεριέχουν σε συνδυασμό και με άλλες ουσίες».

Σε έρευνα που επικαλείται ο FDA, έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση των β-διεγερτών έχει προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση του άσθματος, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς (ανήλικοι και ενήλικοι) να έχουν χρειαστεί νοσηλεία, με μοιραία έκβαση για ορισμένους από αυτούς. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με μια ανάλυση του 2008, το ποσοστό των ασθενών που αντιμετωπίζουν σοβαρές παρενέργειες (υποχρεωτική νοσηλεία και θάνατο) από τη χρήση των β-διεγερτών, είναι 2,8 στους 1.000 ασθενείς.

Ο FDA απαιτεί τώρα από τις εταιρίες παρασκευής των φαρμάκων αυτών να προχωρήσουν σε νέες έρευνες με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της ασφάλειας των β-διεγερτών όταν χρησιμοποιούνται με εισπνεόμενα στεροειδή.

Τα προαναφερθέντα φάρμακα χορηγούνται και για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, όμως οι προειδοποιήσεις του FDA αφορούν μόνο τη χορήγησή τους για το άσθμα.

Εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιριών που παρασκευάζουν τα εν λόγω φάρμακα έσπευσαν να δηλώσουν ότι αυτά χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ασθενείς χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν συνδεθεί με σοβαρές παρενέργειες, βεβαιώνουν όμως ότι θα συνεργαστούν με τον FDA για την ασφαλέστερη χρήση των φαρμάκων τους.

Διαβάστε ακόμα:
Οι εισπνευστήρες εντείνουν το άσθμα;
http://www.vita.gr/html/ent/768/ent.10768.asp

Εισπνεόμενα σπρέι: Πότε δεν «πιάνουν»;
http://www.vita.gr/html/ent/430/ent.10430.asp

Πώς θα ζείτε καλύτερα με το άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/376/ent.1376.asp

Το εμπόριο του άσθματος
http://www.vita.gr/html/ent/794/ent.5794.asp