Είναι νηστίσιμη, υγιεινή και φτωχή σε λιπαρά. Ο λόγος για τη νέα σοκολάτα που, αντί για λίπος, έχει … νερό!

Το μυστικό, σύμφωνα με τους ειδικούς του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγκχαμ που τη δημιούργησαν, κρύβεται στο γεγονός ότι περίπου τα 2/3 της σοκολάτας αποτελούνται από σωματίδια νερού. Κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνουν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα γενιά υγιεινών τροφίμων που θα στοχεύουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους, οι ευρηματικοί βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα σωματίδια λίπους της σοκολάτας με ουσίες μηδενικής θερμιδικής αξίας, όπως π.χ. το νερό, ο αέρας ή τα τζελ.

Έτσι, οι ειδικοί δημιούργησαν τη σοκολάτα «νερού» συνδέοντας σωματίδια νερού με κρυστάλλους βουτύρου και κακάο. Το πρωτοποριακό έδεσμα κατά το 60% αποτελείται από νερό, ωστόσο αυτό δεν αλλοιώνει τη γεύση, το άρωμα, ούτε και την υφή του.

Ακριβώς επειδή τα σωματίδια είναι μικροσκοπικά, οι ερευνητές είδαν ότι η υγιεινή σοκολάτα λιώνει όπως και μια συμβατική σοκολάτα, σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 32-34 βαθμούς Κελσίου.

«Είναι πολύ πιθανόν μικρές, σταθερές φυσαλίδες αέρα, σχεδιασμένες ώστε να μιμούνται τα σταγονίδια ελαίου ως προς το μέγεθος και τις φυσικές τους ιδιότητες, να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή μιας νέας γενιάς τροφίμων με χαμηλά λιπαρά», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Φίλιπ Κοξ.

Τώρα οι ειδικοί δοκιμάζουν μεταξύ άλλων και την ανάπτυξη μιας υγιεινής μαγιονέζας με χαμηλά λιπαρά και μιας μορφής βρόμης που θα εξαφανίζει για 5-6 ώρες την αίσθηση της πείνας, καθώς, μετά την κατανάλωσή της, θα παραμένει στο στομάχι για πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι αυτή που ξέρουμε.

Διαβάστε ακόμα:
Σοκολάτας εγκώμιον
http://www.vita.gr/html/ent/964/ent.10964.asp

Σοκολάτα. Τροφή των Θεών
http://www.vita.gr/html/ent/660/ent.4660.asp

Έρχεται η τέλεια σοκολάτα!
http://www.vita.gr/html/ent/762/ent.9762.asp

H μαύρη σοκολάτα κόβει την όρεξη!
http://www.vita.gr/html/ent/144/ent.8144.asp