Βρετανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge υποστηρίζουν ότι σύντομα θα έχουν στα χέρια τους μια αποτελεσματική θεραπεία κατά των αλλεργιών από τα φιστίκια, που ταλαιπωρούν χιλιάδες ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, ερευνητική ομάδα από το Νοσοκομείο Άντενμπρουκς ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για την εξεύρεση θεραπείας κατά των επικίνδυνων αλλεργιών, οι οποίες, εκτός από αναπνευστικά προβλήματα και φαγούρα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να χορηγήσουν στους εθελοντές μικροσκοπικές ποσότητες φιστικάλευρου, προκειμένου ο οργανισμός τους να αποκτήσει σταδιακή ανοχή στα φιστίκια.

Σε παλαιότερη μελέτη στην οποία είχε εφαρμοστεί η ίδια μέθοδος, 20 από τους 23 συμμετέχοντες έφτασαν στο σημείο να μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια περισσότερα από 30 φιστίκια την ημέρα.

Η νέα κλινική δοκιμή αναμένεται να διαρκέσει 3 χρόνια και εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 1.137.000 ευρώ. Σε αυτή θα συμμετάσχουν περισσότερα από 100 παιδιά, ηλικίας από 7 έως 17 ετών.

Οι ειδικοί αναμένεται να τους χορηγήσουν ημερήσιες δόσεις φιστικάλευρου σε γιαούρτι, οι οποίες θα ξεκινούν από 1 χιλιοστόγραμμο και θα αυξάνονται σταδιακά.

«Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη κλινική δοκιμή του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο και εκτιμάται ότι θα μπορέσει να μας δώσει καθοριστικά συμπεράσματα για την ασφαλή προσέγγιση στην καταπολέμηση των αλλεργιών από φιστίκια», αναφέρει ο δρ. Άντριου Κλαρκ.

Διαβάστε ακόμα:
1η νίκη κατά της αλλεργίας στα φιστίκια
http://www.vita.gr/html/ent/546/ent.8546.asp

Μέθοδος κατά του αναφυλακτικού σοκ
http://www.vita.gr/html/ent/766/ent.9766.asp

Ποιές αλλεργίες είναι οι πιο επικίνδυνες;
http://www.vita.gr/html/ent/628/ent.1628.asp