Tα φτιάχνετε σήμερα και τα έχετε στο τραπέζι σας όλο το χρόνο. Δημοφιλή λαχανικά, κλεισμένα σε βάζα μέσα σε ελαιόλαδο, ξίδι ή λαδόξιδο, διατηρούνται για πολύ καιρό και προσφέρουν έναν εξαίσιο μεζέ, ένα καλό κολατσιό, αλλά και ένα υπέροχο συνοδευτικό για οποιοδήποτε γεύμα. Η παρασκευή τους είναι σχετικά απλή και απαιτεί λίγα και πολύ συνηθισμένα υλικά που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας. Σας δίνουμε μερικές ιδέες, για να ετοιμάσετε τη δική σας «παραγωγή».

Μανιτάρια
με αρωματικά στο λάδι
Υλικά
(Για 2 βάζα των 500 ml)
• 1 κιλό μικρά μανιτάρια
1 λίτρο λευκό ξίδι
1 λίτρο νερό
4 φύλλα δάφνης
2 κουταλιές αλάτι
6 κλωναράκια θυμάρι
2 καυτερές πιπερίτσες (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής Πλένετε και σκουπίζετε αμέσως ένα-ένα τα μανιτάρια. Βράζετε το ξίδι με το νερό, ρίχνετε μέσα τα μανιτάρια και το αλάτι και τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά. Τα στραγγίζετε, τα βάζετε σε μια καθαρή πετσέτα και τα στεγνώνετε προσεκτικά. Μοιράζετε τα μανιτάρια στα 2 βάζα και προσθέτετε σε κάθε βάζο από 2 φύλλα δάφνης, 1 πιπερίτσα (προαιρετικά), 3 κλωναράκια θυμάρι και τα σκεπάζετε με ελαιόλαδο. Κλείνετε τα βάζα και τα αφήνετε για 15 ημέρες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Χρησιμο­ποιήστε μανιτάρια πολύ φρέσκα και σφιχτά. Αποφύγετε τα άγρια.

Ανάμεικτα λαχανικά τουρσί
Υλικά
(Για 2 βάζα των 500 ml)
1 φλιτζάνι πράσινο λάχανο κομμένο
1 φλιτζάνι καρότο σε λεπτές ροδέλες
1/2 φλιτζάνι σέλινο σε μεγάλα κομμάτια
1/2 φλιτζάνι πιπεριές πράσινες σε μικρά κομμάτια
1½ χρωματιστή πιπεριά σε μικρά κομμάτια
2 κουταλιές αλάτι
Ξίδι από λευκό κρασί
Ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής Πλένετε τα λαχανικά, τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, τα βάζετε σε μια μεγάλη λεκάνη, τα πασπαλίζετε με το αλάτι και τα ανακατεύετε για να πάει το αλάτι παντού. Τα μοιράζετε σε 2 γυάλινα βάζα με μεγάλο στόμιο, αφήνοντας ένα κενό περίπου 8 εκ. Γεμίζετε τα βάζα έως τη μέση με ελαιόλαδο και συμπληρώνετε το υπόλοιπο με ξίδι. Κλείνετε τα δοχεία και τα αναποδογυρίζετε για να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Τα βάζετε στο ψυγείο και περιμένετε για 3 τουλάχιστον εβδομάδες πριν τα καταναλώσετε.

Απαραίτητη προϋπόθεση για άριστο αποτέλεσμα είναι η σχολαστική επιλογή ολόφρεσκων λαχανικών.

Κολοκυθάκια με φασκόμηλο
Υλικά
(Για 2 βάζα των 500 ml)
1 κιλό κολοκυθάκια
16 φύλλα φασκόμηλου
Πολύχρωμους κόκκους πιπεριού
3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
1½ λίτρο ξίδι
150 ml νερό
1 κουταλάκι αλάτι
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Τρόπος παρασκευής • Αφαιρείτε τις άκρες από τα κολοκυθάκια, τα κόβετε κατά μήκος σε μέτριες φέτες και κατόπιν τις κόβετε στη μέση (για να χωράνε στα βάζα). Σοτάρετε τα κολοκυθάκια σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Βράζετε το ξίδι μαζί με το νερό και το αλάτι, αφήνετε να κρυώσει το μείγμα, και στο μεταξύ τοποθετείτε τα κολοκυθάκια στα βάζα σε στρώσεις, φροντίζοντας να βάζετε ανάμεσά τους ψιλοκομμένο σκόρδο, φασκόμηλο και κόκκους πιπεριού. Στη συνέχεια, γεμίζετε τα βάζα με το μείγμα ξιδιού και, όταν έχουν κρυώσει εντελώς, τα κλείνετε και τα φυλάτε στο ψυγείο.

Διαλέξτε τρυφερά κολοκυθάκια, σχετικά χοντρά και μακρόστενα, ώστε να κόψετε συμμετρικές λωρίδες.



Οδηγίες για να αποστειρώσετε τα βάζα

Απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρηθούν καλύτερα τα λαχανικά σας είναι να τα βάζετε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς. Η διαδικασία της αποστείρωσης έχει ως εξής:
1. Χρησιμοποιείτε μια κατσαρόλα με ύψος περίπου 8 εκ. μεγαλύτερο από τα βάζα που θέλετε να αποστειρώσετε.
2. Τοποθετείτε στον πάτο της μια μεταλλική σχάρα, ώστε τα βάζα να μην έρχονται απευθείας σε επαφή με τον πάτο της κατσαρόλας.
3. Τυλίγετε τα βάζα ένα-ένα με μια βαμβακερή πετσέτα, για να μη χτυπιούνται μεταξύ τους και σπάσουν.
4. Γεμίζετε την κατσαρόλα με νερό, ώστε να τα καλύπτει, και τα βράζετε για 3-4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
5. Βγάζετε προσεκτικά τα βάζα από την κατσαρόλα, τα αφήνετε λίγο να στραγγίξουν και τα γεμίζετε με το προϊόν που φτιάξατε.



Ψητές πιπεριές Φλωρίνης στο ελαιόλαδο
Υλικά
(Για όση ποσότητα χρειαστείτε)
Πιπεριές Φλωρίνης
Σκόρδο (ψιλοκομμένο)
Ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής Πλένετε τις πιπεριές, τις στεγνώνετε καλά και τις βάζετε σε ένα ταψί, στο οποίο έχετε στρώσει λαδόχαρτο. Τις ψήνετε στο φούρνο μέχρι ο φλοιός τους να καεί και να ζαρώσει. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, φροντίζετε να τις γυρίζετε κατά διαστήματα από όλες τις πλευρές για να ψηθούν. Τις αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά, αφαιρείτε τα κοτσάνια τους, τις κόβετε κατά μήκος στη μέση, αφαιρείτε τους σπόρους και τις ξεφλουδίζετε προσεκτικά. Τις τοποθετείτε σε στρώσεις μέσα σε ένα βάζο και πασπαλίζετε κάθε στρώση με λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο. Γεμίζετε το βάζο με ελαιόλαδο, το κλείνετε καλά και το αποθηκεύετε σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο.

Μπορείτε εναλλακτικά να τις βράσετε αντί να τις ψήσετε στο φούρνο και να επιλέξετε για αρωματικό δεντρολίβανο αντί για σκόρδο.

Σημ.: Όλοι οι μεζέδες σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου.

Αγγουράκια τουρσί
Υλικά
(Για όση ποσότητα χρειαστείτε)
Αγγουράκια
Αλάτι χοντρό
Φύλλα δάφνης
Άσπρο ξίδι
Τρόπος παρασκευής Πλένετε καλά τα αγγουράκια, τα σκεπάζετε με χοντρό αλάτι και τα αφήνετε έτσι για 24 ώρες. Μόλις περάσει το 24ωρο, τα ξεπλένετε με νερό και ξίδι, τα στραγγίζετε καλά και τα βάζετε σε γυάλινα βάζα των 500 ml, τα οποία έχετε γεμίσει με άσπρο ξίδι. Προσθέτετε από 2 φύλλα δάφνης σε κάθε βάζο και τα διατηρείτε στο ψυγείο.

Κατάλληλα για τουρσί είναι τα μικρά, φρέσκα αγγουράκια.