Όσο περίεργο και αν ακούγεται, οι μικρές και ανεπαίσθητες αλλαγές στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να έχουν τεράστια επίδραση στη βελτίωση της υγείας μας.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα ανήκουν στους ειδικούς των Πανεπιστημίων του Λίβερπουλ και της Οξφόρδης στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι υιοθετούν λιγότερο δραστικές αλλαγές ως προς τις διατροφικές τους επιλογές, τείνουν να χάνουν ευκολότερα βάρος συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Οι ειδικοί συνέκριναν στοιχεία που αφορούσαν τους θανάτους Βρετανών ηλικίας από 25 έως 84 ετών λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων. Υπολόγισαν, λοιπόν, τη διαφορά που θα έκαναν μικρές διατροφικές διορθώσεις στα επίπεδα της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης.

Ως γνωστόν, το επιπλέον αλάτι αυξάνει την πίεση, ενώ τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά, τα οποία εντοπίζονται στα περισσότερα συσκευασμένα προϊόντα -όπως π.χ. τα μπισκότα, οι πίτες και τα έτοιμα φαγητά- καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο θρομβώσεων, που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εάν οι πολίτες κατανάλωναν ένα γραμμάριο λιγότερο αλάτι την ημέρα, μία επιπλέον μερίδα φρούτων ή λαχανικών και έπαιρναν το 1% της ημερήσιας ενέργειάς τους από ακόρεστα λιπαρά, θα σώζονταν περίπου 21.360 ζωές ετησίως!

«Θα υπήρχαν 8.335 λιγότεροι θάνατοι λόγω στεφανιαίας νόσου μεταξύ των ανδρών και 6.480 λιγότεροι θάνατοι μεταξύ των γυναικών», τόνισαν οι επιστήμονες στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο.

«Θα υπήρχαν ακόμη 2.535 λιγότεροι θάνατοι λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων στους άνδρες και 4.010 στις γυναίκες», προσέθεσαν.

Υπολογίζεται ότι παραπάνω από το 50% της μείωσης των θανάτων θα μπορούσε να επιτευχθεί με τον περιορισμό της κατανάλωσης των τρανς λιπαρών.

«Περίπου το 31% της μείωσης των θανάτων θα μπορούσε να οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, ενώ το 8% στη μείωση της λήψης κορεσμένων λιπαρών», υπογράμμισαν οι επιστήμονες.

Διαβάστε ακόμα:
Γιατί να μη χάσετε 5 κιλά σε 5 ημέρες!
http://www.vita.gr/html/ent/434/ent.9434.asp

Σφριγηλό σώμα
http://www.vita.gr/html/ent/104/ent.2104.asp

Crash test στις δίαιτες της «µόδας»
http://www.vita.gr/html/ent/257/ent.7257.asp