…στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο του μαστού φιλοδοξεί να φέρει νέα, μεγάλη κλινική δοκιμή που ξεκίνησε στις ΗΠΑ.

Με την ονομασία I-SPY 2 TRIAL, η έρευνα έχει στόχο την εξεύρεση εξατομικευμένων θεραπειών. Στη μελέτη αναμένεται να συμμετάσχουν συνολικά 800 ασθενείς από 20 αμερικανικά κέντρα για τον καρκίνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών, πρόκειται για μια τελείως διαφορετική κλινική δοκιμή, καθώς θα επικεντρωθεί στη δοκιμή διαφόρων φαρμάκων για τη γρήγορη εξεύρεση του πλέον αποτελεσματικού φαρμάκου για την περίπτωση του κάθε ασθενούς.

Όπως εξηγούν, η διαφορά με τις συνήθεις μελέτες είναι ότι κατά τη διάρκεια της δοκιμής θα δοκιμαστούν μεμιάς πολλά διαφορετικά φάρμακα, επιτρέποντας έτσι στους ειδικούς να προσαρμόζουν τις επιλογές τους με βάση τα αποτελέσματα και να απορρίπτουν γρήγορα τα φάρμακα που δείχνουν να μην είναι αποτελεσματικά για κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Η θεαματική πρόοδος που έχει συντελεστεί στην αποκωδικοποίηση γονιδίων, έχει αποκαλύψει μια μεγάλη ποικιλία μεταλλάξεων που μπορεί να μεταβάλλουν ένα κύτταρο σε καρκινικό. Με την ανάπτυξη φαρμάκων που στοχεύουν αυτές ακριβώς τις μεταλλάξεις, είναι θεωρητικά πιθανό να διαμορφωθούν θεραπείες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα κάθε ασθενούς χωριστά.

Το πρόβλημα όμως με τις εξατομικευμένες θεραπείες είναι ότι χρειάζονται περίπου 12 χρόνια και περισσότερα από 1 δις δολάρια μέχρις ότου ένα νέο φάρμακο μπορέσει να περάσει σε κλινική χρήση.

Η μελέτη I-SPY 2 TRIAL, λοιπόν, αντί να δοκιμάζει ένα φάρμακο τη φορά, θα προχωρήσει στη δοκιμή 12 πειραματικών αντικαρκινικών θεραπειών από διάφορες εταιρείες.

Συγκεκριμένα, στις ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού θα χορηγηθούν υπάρχουσες θεραπείες που θεωρούνται πιο αποτελεσματικές και ένα από τα νέα φάρμακα, προκειμένου να δουν ποιο θα καταφέρει να συρρικνώσει τους καρκινικούς όγκους πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Η μέτρηση της προόδου θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας. Ακόμη, οι ειδικοί θα εξετάσουν τους βιοδείκτες των καρκινικών όγκων -όπως π.χ. τους υποδοχείς οιστρογόνου- των γυναικών, ώστε να δουν κατά πόσον αυτοί μπορούν να επηρεάσουν τις υπάρχουσες θεραπείες.

Διαβάστε ακόμα:
11 +1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp

Τεστ αίματος για τον καρκίνο του μαστού!
http://www.vita.gr/html/ent/104/ent.11104.asp

«Πάγωσαν» τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/101/ent.11101.asp

Επιτυχίες στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/930/ent.7930.asp