Το γονίδιο που εξηγεί γιατί ορισμένοι μη καπνιστές εμφανίζουν καρκίνο του πνεύμονα, εντόπισαν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός του γονιδίου GPC5 ανοίγει τον δρόμο για νέες στοχευμένες θεραπείες, καθώς επίσης και για την έγκαιρη διάγνωση σε ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet Oncology», περίπου το 25% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα αφορά άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα γενετικού υλικού συνολικά 754 ανθρώπων που είχαν καπνίσει λιγότερα από 100 τσιγάρα κατά τη διάρκεια της ζωής τους και, στη συνέχεια, εξέτασαν τις γενετικές διαφορές που έδειχναν να ενισχύουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και ανακάλυψαν δύο γενετικούς δείκτες που φαίνονταν να ευθύνονται για την ενεργοποίηση ή την απενεργοποίηση της δράσης του γονιδίου GPC5.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χαμηλή δραστηριότητα του γονιδίου αυτού θα μπορούσε να συμβάλλει στην εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του βρετανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο, «Το κάπνισμα ευθύνεται για την εκδήλωση του 90% των καρκίνων του πνεύμονα, αλλά είναι εξίσου σημαντικό και το ποσοστό των μη καπνιστών που εμφανίζουν τη νόσο».

«Τα νέα ευρήματα πιθανόν να δίνουν μία εξήγηση, αλλά σίγουρα απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να καταλήξουμε σε επιβεβαιωμένο επιστημονικό συσχετισμό», συμπληρώνει.

Διαβάστε ακόμα:
Τσάι κατά καρκίνου του πνεύμονα
http://www.vita.gr/html/ent/750/ent.10750.asp

«Σκοτώνει» τον καρκίνο του πνεύμονα
http://www.vita.gr/html/ent/373/ent.10373.asp

Ελπίδα για τον καρκίνο του πνεύμονα
http://www.vita.gr/html/ent/457/ent.8457.asp

Νέοι δείκτες για τον καρκίνο του πνεύμονα
http://www.vita.gr/html/ent/378/ent.7378.asp