Το κάπνισμα στο αυτοκίνητο και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να απαγορευτεί, για μεγαλύτερη προστασία των παιδιών από τις επιβλαβείς επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος, προτείνουν βρετανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Βασιλικού Κολεγίου των Παθολόγων (Royal College of Physicians) τα πάρκα, οι εξωτερικές πισίνες και όλα τα οχήματα θα πρέπει να συμπεριληφθούν στους χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος, με στόχο την προστασία των ανηλίκων από την έκθεσή τους στον καπνό του τσιγάρου.

Οι προτάσεις των γιατρών, οι οποίες συνοδεύονται από μια έκθεση που αποδεικνύει τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στην υγεία των παιδιών, έχουν τη στήριξη του επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας, σερ Λίαμ Ντόναλντσον.

Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά στοιχεία, τα παιδιά των οποίων η μητέρα καπνίζει αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Από την άλλη, τα παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς είναι εθισμένοι στο τσιγάρο έχουν διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από μηνιγγίτιδα.

Εξίσου αυξημένες είναι και οι περιπτώσεις αναπνευστικών λοιμώξεων και ασθενειών του κατώτερου αναπνευστικού στα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες καπνιστών.

Συγκεκριμένα, μόνο στη Βρετανία καταγράφονται ετησίως περισσότερες από 20.000 περιπτώσεις πνευμονικών λοιμώξεων, όπως η βρογχίτιδα, που θεωρείται ότι οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα.

Από την πλευρά του ο κ. Σάιμον Κλαρκ από την οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των καπνιστών «Forest» έσπευσε να δηλώσει ότι: «Η απαγόρευση του καπνίσματος στο αυτοκίνητο, που είναι ιδιωτικός χώρος, αποτελεί ένα βήμα προς την απαγόρευση του τσιγάρου και στο σπίτι. Και τα δύο μέτρα είναι απαράδεκτα. Το κάπνισμα σε ανοιχτούς χώρους προκαλεί μικρή έως μηδαμινή απειλή για την υγεία μας. Η απαγόρευση του τσιγάρου σε πάρκα και άλλους χώρους όπου συχνάζουν παιδιά αποτελεί μια κίνηση υπερβολής».

Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Υγείας, ωστόσο, δήλωσε πως η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για περαιτέρω μείωση των 9.500 ετήσιων εισαγωγών παιδιών σε νοσοκομεία που εικάζεται ότι είναι αποτέλεσμα της έκθεσής τους στο παθητικό κάπνισμα.

«Οι γονείς έχουν την ευθύνη να προστατεύσουν τα παιδιά τους, κόβοντας το κάπνισμα όταν βρίσκονται κοντά τους και σε κλειστούς χώρους όπως το αυτοκίνητο και το σπίτι», συνεχίζει.

Ο σερ Λίαμ Ντόναλντσον υπογραμμίζει ακόμα ότι: «Η συγκεκριμένη μελέτη προσφέρει πολύτιμα στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη από το Υπουργείο Υγείας για την αναθεώρηση των μέχρι σήμερα μέτρων κατά του καπνίσματος στη χώρα, τρία χρόνια μετά την εφαρμογή τους».

Διαβάστε ακόμα:
13χρονα με βλάβες από το παθητικό κάπνισμα
http://www.vita.gr/html/ent/082/ent.11082.asp

Αμαρτίες γονέων…
http://www.vita.gr/html/ent/434/ent.8434.asp

Για χαρούμενα μωρά, κόψτε το κάπνισμα
http://www.vita.gr/html/ent/471/ent.5471.asp