Ο ανοιχτός σχεδιασμός των γραφείων, κατά τον οποίο όλοι οι εργαζόμενοι κάθονται σε έναν ενιαίο χώρο, αυξάνει τα επίπεδα του στρες, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εργασιακοί χώροι έχουν τη μορφή αυτή κατά τις τελευταίες δεκαετίες, οι ειδικοί του University College του Λονδίνου και του βρετανικού οργανισμού για τη Μελέτη του Περιβάλλοντος «BRE» διαπίστωσαν ότι τελικά η υπερβολική φασαρία, η διαρκής διάσπαση της προσοχής και η έλλειψη προσωπικού χώρου αυξάνουν το άγχος των εργαζομένων.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι στα γραφεία όπου δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη προσοχή στη διαμόρφωση των χώρων παρατηρείται πτώση της παραγωγικότητας κατά 20%.

Από τους 20.000 υπαλλήλους που συμμετείχαν στη μελέτη, το 56% παραπονέθηκε για έλλειψη προσωπικού χώρου, το 55% δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη θερμοκρασία του γραφείου, ενώ το 60% υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να δουλέψει ποτέ με ησυχία. Επιπλέον, ο ένας στους τρεις ήταν ενοχλημένος από την περιορισμένη φωτεινότητα του χώρου και την υπερβολική φασαρία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συνωστισμός των εργαζομένων σε μικρούς χώρους μπορεί να τους οδηγήσει σε παρανοϊκές συμπεριφορές, λόγω υπερβολικού στρες.

Διαβάστε ακόμα:
Άνοδος επαγγελματική με ίσιο κορμί!
http://www.vita.gr/html/ent/169/ent.10169.asp

Ιστορίες καθημερινής τρέλας στο γραφείο
http://www.vita.gr/html/ent/548/ent.1548.asp

Kαινούργια δουλειά. Tι να προσέξω για να μείνω;
http://www.vita.gr/html/ent/240/ent.2240.asp