Η ανησυχία ίσως να είναι καλή για σας, επειδή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μελετώντας τη λειτουργία του εγκεφάλου με τομογραφίες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αγχώδης προσέγγιση της ζωής ή η ανησυχία μπορούν να αναχαιτίσουν ως ένα βαθμό τις επιπτώσεις της κατάθλιψης.

Η μορφή αυτή του άγχους είναι πολύ διαφορετική από την «αγχώδη διέγερση», που χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο και πανικό και συνήθως συνυπάρχει με την κατάθλιψη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ομάδας ψυχολόγων του Πανεπιστημίου του Ιλινόις δείχνουν ότι η αγχώδης επαγρύπνηση αυξάνει τη δραστηριότητα της περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κατάθλιψη γεγονός που περιορίζει κάποιες από τις αρνητικές επιδράσεις της νόσου.

Μερικές φορές η ανησυχία μας κάνει καλό γιατί μπορούμε να σχεδιάζουμε καλύτερα τη δράση μας και να συγκεντρωνόμαστε ευκολότερα στο στόχο μας, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι η κατάθλιψη και το άγχος είναι δύο διαφορετικά πράγματα αγνοούμε ωστόσο ότι τις περισσότερες φορές συνυπάρχουν.

Στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις όσοι πάσχουν από κατάθλιψη έχουν παράλληλά και κάποια μορφή αγχώδους διαταραχής.

Από παλιότερη μελέτη μάλιστα είχε προκύψει ότι δύο διαφορετικοί τύποι άγχους ενεργοποιούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Οι αγχώδεις διαταραχές, για παράδειγμα, ενεργοποιούν το βρεγματικό λοβό του εγκεφάλου που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το αυτή στη δεξιά πλευρά, ενώ η ανησυχία ενεργοποιεί τον εμπρόσθιο λοβό αριστερά που σχετίζεται με την παραγωγή του λόγου.

Διαβάστε ακόμα:
Μπορούμε να φοβόμαστε λιγότερο;
http://www.vita.gr/html/ent/591/ent.1591.asp

Κατάθλιψη: Η σιωπηρή επιδημία της εποχής
http://www.vita.gr/html/ent/223/ent.10223.asp

Τι κάνετε όταν σας πιάνουν οι «μαύρες» σας;
http://www.vita.gr/html/ent/039/ent.11039.asp