Μικρότερη αντικαρκινική προστασία από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα προσφέρει τελικά η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, εκτιμά νέα διεθνής μελέτη.

Η μελέτη, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 500.000 Ευρωπαίοι μεταξύ των οποίων και Έλληνες, έδειξε ότι τελικά η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχε μικρότερη προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο, σε σχέση με το τι πίστευαν οι ειδικοί μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, η διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών οδηγούσε στην πρόληψη μόλις του 2,5% των περιπτώσεων καρκίνου.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα προέκυψαν από την ανάλυση στοιχείων παλαιότερης έρευνας, της μελέτης EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), στην οποία μετείχαν 142.605 άνδρες και 335.873 γυναίκες από 10 δυτικοευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ύστερα από 8,7 χρόνια παρακολούθησης, οι 30 χιλιάδες από τους συμμετέχοντες εκδήλωσαν καρκίνο. Επικεφαλής της όλης προσπάθειας ήταν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν την ύπαρξη μιας μικρής αντίστροφης σχέσης ανάμεσα στην υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και του κινδύνου για καρκίνο. Μάλιστα το μικρό όφελος από την κατανάλωση λαχανικών περιοριζόταν στις γυναίκες. Οσοι έπιναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και έτρωγαν πολλά φρούτα και λαχανικά είχαν επίσης ελαφρά μειωμένο κίνδυνο, αλλά μόνο για τους καρκίνους που προκαλούνται από το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Αν και τα στοιχεία δεν ήταν ακριβώς αυτό που περίμεναν, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the National Cancer Institute» ότι παρά την μικρότερη προστασία που προσφέρει η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οι άνθρωποι που καταφεύγουν σε αυτήν τείνουν να κάνουν υγιέστερες επιλογές και σε άλλους τομείς της ζωής τους, περιορίζοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Διαβάστε ακόμα:
Φρούτα και λαχανικά κατά του καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/193/ent.8193.asp

Φρούτα και λαχανικά υπέρ των γυναικών
http://www.vita.gr/html/ent/789/ent.5789.asp

Φρούτα και λαχανικά εναντίον καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/092/ent.11092.asp