Είκοσι γονίδια τα οποία σχετίζονται με την εμφάνιση της χρόνιας νεφρικής νόσου εντόπισε διεθνής ομάδα ερευνητών.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Nature Genetics», τα νέα ευρήματα αποτελούν καινοτομία η οποία θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στις μεθόδους αντιμετώπισης της νόσου.

Η χρόνια νεφροπάθεια πλήττει περίπου έναν στους 10 ενηλίκους και απαιτεί συχνή αιμοκάθαρση ή ακόμη μεταμόσχευση νεφρού, καθώς σταδιακά οι νεφροί χάνουν την ικανότητά τους να λειτουργούν αποδοτικά.

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν μάλιστα τη συγκεκριμένη νόσο, όπως τα πρησμένα πόδια και χέρια ή η αιματουρία, συνήθως περνούν απαρατήρητα, με αποτέλεσμα πολλές φορές η πάθηση να προχωρά χωρίς την υποβολή του ασθενούς σε έγκαιρη θεραπεία.

Τα 20 «ένοχα» γονίδια που εντόπισαν οι επιστήμονες φαίνεται πως ρυθμίζουν τις λειτουργίες των νεφρών, όπως π.χ. το φιλτράρισμα του αίματος από περιττές ουσίες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τα γονίδια 70.000 Ευρωπαίων. Βρήκαν, λοιπόν, 13 νέα γονίδια τα οποία φάνηκε να επηρεάζουν τη νεφρική λειτουργία και 7 άλλα γονίδια τα οποία παρενέβαιναν στην παραγωγή και την έκκριση της κρεατινίνης – μιας ουσίας που παράγεται από τη μεταβολική λειτουργία των μυών και η οποία στη συνέχεια φιλτράρεται μέσω των νεφρών.

«Η συγκεκριμένη μελέτη θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης της χρόνιας νεφροπάθειας στο μέλλον – ωστόσο, αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Τζιμ Γουίλσον, γενετιστής από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

«Πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα προς μια εντελώς νέα ερμηνεία των βιολογικών διεργασιών που κρύβονται πίσω από την ανάπτυξη της νόσου. Η εφαρμογή, όμως, των νέων στοιχείων στην κλινική πράξη θα πάρει κάποια χρόνια», συμπληρώνει ο ειδικός.

«Αν και είναι αρκετά νωρίς ακόμη, ωστόσο πρόκειται για μια πραγματική καινοτομία», έσπευσε να σχολιάσει ο επικεφαλής του βρετανικού οργανισμού Kidney Research UK, κ. Τσαρλς Κέρναχαν.

Διαβάστε ακόμα:
Νεφρά: Καθαρίστε τα… φίλτρα σας
http://www.vita.gr/html/ent/621/ent.8621.asp

Το πιεσόμετρο κάνει καλό στα νεφρά!
http://www.vita.gr/html/ent/702/ent.8702.asp

Θα κυλήσει η πέτρα;
http://www.vita.gr/html/ent/620/ent.4620.asp