Τα περιττά κιλά δεν φεύγουν μόνο με δίαιτα, εκτιμούν αμερικανοί επιστήμονες, χρειάζεται απαραιτήτως και γυμναστική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων είναι αναποτελεσματική στην απώλεια των κιλών, εκτός αν συνοδεύεται από αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, αυτό οφείλεται στον φυσικό αντισταθμιστικό μηχανισμό του οργανισμού ο οποίος κατά την πρόσληψη λιγότερων θερμίδων μπαίνει στον «αυτόματο πιλότο» της κατανάλωσης λιγότερης ενέργειας με τον περιορισμό των σωματικών του δραστηριοτήτων.

«Οι ειδικοί συχνά συνιστούν στον κόσμο να μειώσει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Ωστόσο η μελέτη αυτή δείχνει ότι η δίαιτα από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματική απώλεια βάρους. Αντίθετα, η δίαιτα θα πρέπει να συνδυάζεται με άσκηση για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου», υπογραμμίζει η επικεφαλής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Πρωτευόντων του Όρεγκον και καθηγήτρια Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης και Μαιευτικής και Γυναικολογίας, δρ. Τζούντι Κάμερον.

Στο σχετικό πείραμα, οι ερευνητές μελέτησαν 18 θηλυκούς μακάκους πιθήκους. Αρχικά τα ζώα ακολουθούσαν διατροφή υψηλή σε λιπαρά και ξαφνικά έκαναν στροφή σε μια διατροφή χαμηλών λιπαρών, η οποία είχε 30% λιγότερες θερμίδες. Για περίπου 1 μήνα, οι ειδικοί παρακολουθούσαν στενά τα επίπεδα βάρους και σωματικής δραστηριότητας των μακάκων, με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού κολάρου.

«Προς μεγάλη μας έκπληξη παρατηρήσαμε ότι στο τέλος του μήνα δεν υπήρχε σημαντική απώλεια βάρους», εξηγεί η ειδικός.

«Ωστόσο υπήρξε σημαντική αλλαγή στα επίπεδα δραστηριότητας των ζώων. Συγκεκριμένα, παρατηρήσαμε ότι τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας άρχισαν να μειώνονται αφότου οι πίθηκοι ξεκίνησαν το πρόγραμμα περιορισμένων θερμίδων. Όταν, μάλιστα, κατά τον δεύτερο μήνα η θερμιδική πρόσληψη μειώθηκε ακόμη περισσότερο, το ίδιο συνέβη και στη φυσική δραστηριότητά τους», καταλήγει.

Προκειμένου οι επιστήμονες να μπορέσουν να έχουν ένα μέτρο σύγκρισης, απομόνωσαν μια ομάδα τριών πιθήκων, οι οποίοι τρέφονταν κανονικά και παράλληλα ασκούνταν σε διάδρομο για 1 ώρα καθημερινά. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι σε αντίθεση με την ομάδα των ζώων που έκαναν μόνο δίαιτα, η δεύτερη ομάδα έχασε πράγματι βάρος.

«Η τροφή δεν είναι πάντοτε αρκετή τόσο στην περίπτωση των ανθρώπων όσο και των ζώων, και προφανώς ο οργανισμός αναπτύσσει έναν μηχανισμό προκειμένου να ανταποκριθεί στις διακυμάνσεις της πρόσληψης των απαραίτητων θερμίδων», συμπληρώνει η ειδικός.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Physiology Regulatory, Integrative and Comparative Physiology».

Διαβάστε ακόμα:
Mε ποια άσκηση θα χάσω περισσότερα κιλά;
http://www.vita.gr/html/ent/757/ent.6757.asp

Φάκελος: Όσα θέλετε να ξέρετε για τις επεµβάσεις παχυσαρκίας
http://www.vita.gr/html/ent/817/ent.7817.asp

Πόσες θερμίδες κάψατε σήμερα;
http://www.vita.gr/svc/CalCalc/