Η λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων από εγκύους που βρίσκονται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη τριπλασιάζει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού, εκτιμά βρετανική μελέτη.

Τα ανησυχητικά νέα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Λιντς, οι οποίοι παρατήρησαν ότι όταν οι έγκυοι συνέχιζαν να λαμβάνουν τα συμπληρώματα κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης, ο κίνδυνος πρόωρης γέννας αυξανόταν.

«Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής διατίθενται χωρίς συνταγογράφηση και συστήνονται συχνά ως ευεργετικά για τις μέλλουσες μητέρες», επισημαίνει ο δρ. Νάιτζελ Σίμπσον.

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, η λήψη βιταμινούχων συμπληρωμάτων πριν από τον τοκετό είναι ευεργετική, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, δεν έχει μελετηθεί σε βάθος κατά πόσο ισχύει το ίδιο και στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης.

Ο δρ. Σίμπσον και οι συνεργάτες του μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες και τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων σε 1.300 εγκύους που είχαν συμμετάσχει σε πρόγραμμα των νοσοκομείων Leeds Teaching Hospitals από το 2003 έως το 2006.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι πάνω από το 4% των νεογέννητων μωρών ήταν λιποβαρή, με το βάρος τους να μην ξεπερνά τα 2,5 κιλά. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνονταν και οι περιπτώσεις πρόωρου τοκετού, με τα μωρά να γεννιούνται πριν από την 37η εβδομάδα κύησης.

Οι ερευνητές, ωστόσο, δεν παρατήρησαν διαφορές στην πιθανότητα γέννησης λιποβαρούς μωρού για το 80% των εγκύων που είχαν λάβει πολυβιταμινούχα συμπληρώματα οποιαδήποτε χρονική στιγμή της εγκυμοσύνης τους.

Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ κ.ά., οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι περίπου το 30% των εγκύων που λάμβαναν τα συμπληρώματα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος. Μια πιθανή εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες έχει να κάνει με την αλληλεπίδραση των διαφορετικών βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων, η οποία πιθανότατα μειώνει τις διαθέσιμες θρεπτικές ουσίες για το έμβρυο.

Όπως αναφέρουν στην επιστημονική επιθεώρηση «British Journal of Obstetrics and Gynecology», οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη λάμβαναν ήδη επαρκή επίπεδα βιταμινών και μετάλλων μέσω της διατροφής τους, με εξαίρεση τη βιταμίνη D, το σίδηρο, το φυλλικό οξύ, το σελήνιο και το ιώδιο.

Οι βρετανοί επιστήμονες τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη για την επιβεβαίωση των νέων στοιχείων. Ωστόσο, ο δρ. Σίμπσον υπογραμμίζει ότι αρκεί η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής για να καλυφθούν οι ανάγκες τόσο της μέλλουσας μητέρας όσο και του παιδιού που κυοφορεί».

Διαβάστε ακόμα:
Πώς να επιλέξετε πολυβιταμίνες
http://www.vita.gr/html/ent/229/ent.1229.asp

Tα σημάδια του πρόωρου τοκετού
http://www.vita.gr/html/ent/438/ent.1438.asp

Πώς να αποφύγουμε έναν πρόωρο τοκετό
http://www.vita.gr/html/ent/383/ent.6383.asp