Από επιτυχία στέφθηκε η κλινική δοκιμή ενός τεχνητού παγκρέατος που πραγματοποιήθηκε σε 11 ασθενείς, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη των ΗΠΑ.

Το πρωτοποριακό σύστημα αποτελείται από έναν μετρητή ο οποίος καταγράφει συνεχώς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δύο αντλίες και συνδέεται με έναν φορητό υπολογιστή. Είναι σχεδιασμένο να μιμείται τον φυσικό μηχανισμό του οργανισμού που ρυθμίζει τόσο τα υψηλά όσο και τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Συγκεκριμένα, το τεχνητό πάγκρεας λειτουργεί απελευθερώνοντας ινσουλίνη και τη ρυθμιστική ορμόνη γλυκαγόνη στο αίμα των ασθενών όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σε προηγούμενες δοκιμές παρόμοιων συστημάτων τεχνητού παγκρέατος, τα οποία όμως βασίζονταν μόνο στην ινσουλίνη, αρκετοί ασθενείς είχαν οδηγηθεί σε υπογλυκαιμία – είχαν, δηλαδή, εμφανίσει επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η προσθήκη μικρών δόσεων γλυκαγόνης, όμως, κατά τους αμερικανούς επιστήμονες, βοήθησε στο να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Science Translational Medicine», οι ειδικοί δημιούργησαν ένα εκλεπτυσμένο λογισμικό το οποίο παίζει τον ρόλο του εγκεφάλου και βοηθά να αποτραπεί η εκδήλωση υπογλυκαιμίας, ακόμη και μετά τη συνεχή κατανάλωση γευμάτων πλούσιων σε υδατάνθρακες.

«Πρόκειται για την πρώτη τεχνητή συσκευή παγκρέατος η οποία χρησιμοποιεί παράλληλα ινσουλίνη και γλυκαγόνη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Στίβεν Ράσελ.

Τα ευρήματα κρίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά από τους ειδικούς, καθώς πρόκειται για ένα ακόμη λιθαράκι το οποίο προστίθεται στον αγώνα για τη δημιουργία ενός πλήρως λειτουργικού τεχνητού παγκρέατος που θα μπορούσε να προσφέρει σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 έναν αυτοματοποιημένο τρόπο ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο αυτό σύστημα δημιουργήθηκε στο εργαστήριο του Εντουαρντ Λαμπιάνο, ενός μηχανικού βιοιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, του οποίου ο γιος εκδήλωσε διαβήτη τύπου 1 ενώ ήταν μόλις ενός έτους.

Διαβάστε ακόμα:
«Τεχνητό» πάγκρεας για διαβητικούς
http://www.vita.gr/html/ent/912/ent.10912.asp

Αστραπιαίο τεστ για τον καρκίνο του παγκρέατος
http://www.vita.gr/html/ent/791/ent.10791.asp

Σε απόσταση αναπνοής η δημιουργία τεχνητού παγκρέατος!
http://www.vita.gr/html/ent/186/ent.7186.asp