Αυτό ζητούν τώρα βρετανοί επιστήμονες, προτείνοντας την απαγόρευση των τρανς λιπαρών οξέων από όλα τα τρόφιμα που πωλούνται στη χώρα.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει η επιστημονική επιθεώρηση «British Medical Journal», ακόμη και μια μείωση της τάξεως του 1% στην κατανάλωση των επικίνδυνων λιπαρών -που εντοπίζονται μεταξύ άλλων στη μαργαρίνη, σε επεξεργασμένα τρόφιμα, σε γλυκά και στο «γρήγορο φαγητό»- μπορεί να γλιτώσει ετησίως 7.000 ανθρώπους από το θάνατο και να μειώσει τα καρδιακά εμφράγματα κατά 11.000, μόνο στην Αγγλία!

Τα τρανς λιπαρά αποτελούνται κυρίως από υδρογονωμένα φυτικά έλαια και δεν έχουν καμία θρεπτική αξία. Χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση της υφής των τροφίμων και την παράταση της «διάρκειας ζωής» τους στα ράφια των σουπερμάρκετ. Η κατανάλωσή τους αυξάνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης (LDL), ενώ έστω και μια μικρή μείωση στην πρόσληψή τους θα μπορούσε να περιορίσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Από την πλευρά τους οι ειδικοί της βρετανικής Αρχής Εποπτείας Ποιότητος Τροφίμων (FSA) εκτιμούν ότι συγκεκριμένα στη χώρα τους μια τέτοια μείωση είναι περιττή, αφού η μέση κατανάλωση τρανς λιπαρών εκτιμάται ότι είναι χαμηλή.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της επιθεώρησης, οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ συμφωνούν με την απαγόρευση των τρανς λιπαρών, υποστηρίζοντας ότι τα ειδικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα σε Δανία και Νέα Υόρκη κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση των επιβλαβών λιπαρών, χωρίς βέβαια να στερούν από το κοινό τη γεύση, τη διαθεσιμότητα των τροφών και τη δυνατότητα γρήγορων ή οικονομικών επιλογών.

«Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην ποσότητα πρόσληψης τρανς λιπαρών από τους ανθρώπους και για τον λόγο αυτό ανησυχούμε ιδιαίτερα για τους νέους, οι οποίοι λόγω καθημερινών συνηθειών και περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας τείνουν να καταναλώνουν συχνότερα τα τρόφιμα που περιέχουν τα λιπαρά αυτά», εξηγεί ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας, κ. Άλαν Μάριον-Ντέιβις. «Πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα ανισότητας που αφορά την υγεία όλων μας», συμπληρώνει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Αντιδράσεις για τα τρανς λιπαρά
http://www.vita.gr/html/ent/906/ent.7906.asp

Crash test στις δίαιτες της «µόδας»
http://www.vita.gr/html/ent/257/ent.7257.asp