Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η διατροφή της γιαγιάς μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού στην εγγονή, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Τζόρτζταουν, οι έγκυοι που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις εγγονές τους.

Αυτό συμβαίνει γιατί, κατά τους επιστήμονες, η υψηλή κατανάλωση λιπαρών από τη μητέρα μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στον μαστικό ιστό του μωρού της, το οποίο με τη σειρά του τις «περνά» στα δικά του παιδιά.

Από τα ανησυχητικά ευρήματα φάνηκε, μάλιστα, ότι ο κίνδυνος αυτός μπορεί να «περάσει» ακόμη και από τον γιο στις δικές του κόρες.

Παρ’ όλα αυτά, οι αμερικανοί ερευνητές δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν τον μηχανισμό που κρύβεται πίσω από τον κίνδυνο αυτό.

«Αυτή είναι η θεωρία μας, όμως μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς συμβαίνει κάτι τέτοιο», αναφέρει η δρ. Σόνια Ντε Ασίς.

«Από τη μελέτη μας προκύπτει ότι οι έγκυοι οφείλουν να ακολουθούν ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα, επειδή μέσω της διατροφής τους μπορούν να επηρεάσουν τόσο το μέλλον της κόρης τους όσο και της εγγονής τους», καταλήγει η ειδικός.

Επιπλέον, μελέτη του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας «Queens» στο Εδιμβούργο έδειξε ότι οι έγκυοι που είναι παχύσαρκες ή καπνίζουν κατά την εγκυμοσύνη τους, επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή σπέρματος των γιων τους στην ενήλικη ζωή τους.

«Όπως έδειξε η μελέτη μας, οι καθημερινές συνήθειες και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη σπερματογένεση στους ενηλίκους άνδρες. Όμως η προγεννητική έκθεση του εμβρύου σε επιβλαβείς συνήθειες της μητέρας είναι εκείνη που επηρεάζει καταλυτικά αυτή τη διαδικασία», τονίζουν οι ειδικοί στο επιστημονικό έντυπο «Philosophical Transactions of the Royal Society B».

Διαβάστε ακόμα:
Εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα
http://www.vita.gr/html/ent/284/ent.1284.asp

Είμαι έγκυος. Να βάψω τα μαλλιά μου κόκκινα;
http://www.vita.gr/html/ent/125/ent.6125.asp

Το εργασιακό στρες βλάπτει τις εγκύους
http://www.vita.gr/html/ent/878/ent.9878.asp

Στρες στην εγκυμοσύνη, άσθμα στο μωρό
http://www.vita.gr/html/ent/325/ent.6325.asp