Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έσπευσε να καθησυχάσει το κοινό, βεβαιώνοντας ότι η ηφαιστειακή στάχτη που πλανάται αυτές τις μέρες στην ατμόσφαιρα δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχίες για την υγεία μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τον έλεγχο της ποιότητας της ατμόσφαιρας φάνηκε ότι, εκτός από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο ισλανδικό ηφαίστειο Εϊγιαφιαλαγιοκούλ, η μόλυνση από την ηφαιστειακή στάχτη δεν θα αγγίξει το έδαφος στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, καθώς παρασύρεται από ανέμους.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, κ. Κάρλος Ντόρα, δήλωσε ότι το σύννεφο στάχτης πιθανώς θα αραιώσει σε πολύ υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, και δεν θα αποτελεί πλέον πρόβλημα.

Αναφέρει, ωστόσο, ότι τα πιο επικίνδυνα μόρια στάχτης είναι τα μικρότερα, επειδή μπορούν να εισχωρήσουν στους πνεύμονες.

«Όσο βαθύτερα εισχωρούν στους πνεύμονες τα μόρια αυτά, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επηρεάσουν την υγεία μας», εξηγεί ο κ. Ντόρα.

Μετά από αναφορά ότι στη Σκοτία εντοπίστηκε μικρή συγκέντρωση μορίων στάχτης, η βρετανική Υπηρεσία Προστασίας Δημόσιας Υγείας συνέστησε σε όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα, όπως χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα και άσθμα, να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους εάν αντιληφθούν δύσπνοια ή άλλα αναπνευστικά συμπτώματα, όπως καταρροή, φαγούρα στα μάτια και βήχα.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο δρ. Μάλκολμ Γκριν από το «British Lung Foundation», καλό είναι όσοι μένουν σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από το σύννεφο της ηφαιστειακής στάχτης και πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, να έχουν μαζί τους προληπτικά τα φάρμακά τους, επειδή μπορεί να υπάρξει βραχυπρόθεσμη επιδείνωση των συμπτωμάτων τους».

Διαβάστε ακόμα:
Αιωρούμενα σωματίδια: Οι αόρατοι εχθροί της υγείας μας
http://www.vita.gr/html/ent/234/ent.9234.asp

Καθαρός αέρας… μακροζωίας
http://www.vita.gr/html/ent/343/ent.8343.asp