Μια καινοτόμο γονιδιακή θεραπεία που εξολοθρεύει καρκινικούς όγκους χωρίς να βλάπτει υγιείς ιστούς κατάφεραν να δημιουργήσουν σκοτσέζοι ειδικοί.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Strathcycle της Γλασκόβης ανέπτυξαν μια τεχνική με την οποία είναι δυνατή η μεταφορά γονιδίων σε δύσκολα προσβάσιμους καρκινικούς όγκους χωρίς να επηρεαστούν οι υγιείς ιστοί.

Σε δοκιμές φάνηκε ότι η θεραπεία «ψάξε και κατέστρεψε» (seek-and-destroy), όπως την ονομάζουν οι ειδικοί, κατέστρεφε αποτελεσματικά το 90% των καρκινικών όγκων του δέρματος.

Οι επιστήμονες διερευνούν τώρα κατά πόσο η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε να είναι το ίδιο αποδοτική και σε άλλες μορφές της νόσου.

Στην παρούσα φάση, οι περισσότερες γονιδιακές θεραπείες δεν μπορούν να φτάσουν στους καρκινικούς όγκους χωρίς να επηρεάσουν τον υγιή ιστό που τους περιβάλλει. Με τη βοήθεια όμως της πρωτεΐνης του αίματος σιδηροφυλλίνης -γνωστή και ως τρανσφερίνη-, οι ειδικοί κατάφεραν να οδηγήσουν τα γονίδια στο στόχο τους.

Στις πρώτες δοκιμές σε δερματικά καρκινικά κύτταρα, οι ερευνητές είδαν ότι για διάστημα ενός μήνα η πρωτοποριακή θεραπεία οδηγούσε σε σημαντική συρρίκνωση των όγκων, χωρίς εμφανείς ενδείξεις τοξικότητας.

Στο 90% των περιπτώσεων, οι καρκινικοί όγκοι εξαφανίστηκαν πλήρως.

«Η θεραπευτική μέθοδος που ακολουθήσαμε έδωσε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις πρώτες δοκιμές που κάναμε στην αντικαρκινική θεραπεία», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Κριστίν Ντιφέ.

«Το να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τους καρκινικούς όγκους όχι μόνο στη συρρίκνωση αλλά και στην εξαφάνιση, αποτέλεσε καινοτομία για εμάς, ειδικά από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει», προσέθεσε η ειδικός.

«Μέχρι τώρα έχουμε δοκιμάσει τη θεραπευτική μέθοδο “ψάξε και κατέστρεψε” στο εργαστήριο μόνο σε έναν τύπο καρκίνου -τον καρκίνο του δέρματος-, όμως στην παρούσα φάση εξετάζουμε την αποτελεσματικότητά του και σε άλλες μορφές καρκίνου», κατέληξε η δρ. Ντιφέ.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Controlled Release».