Σημαντικότερες από όσο νομίζουμε είναι τελικά οι οσφρητικές μας ικανότητες, καθώς, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη των ειδικών των Πανεπιστημίων του Μίσιγκαν και του Χιούστον και του Ιατρικού Κολεγίου «Baylor» μπορούν ακόμη και να επηρεάσουν το προσδόκιμο ζωής μας.

Όπως γράφει η επιστημονική επιθεώρηση «PLοS Biology», μέσα από μια σειρά πειραμάτων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αισθητηριακές μας εμπειρίες μπορούν να επηρεάσουν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την υγεία μας -όπως είναι οι αθλητικές επιδόσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και η γήρανση-, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό.

Τα σχετικά πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε μύγες δροσόφιλες και νηματόζωα σκουλήκια, σε ορισμένα από τα οποία είχαν γίνει γενετικές τροποποιήσεις.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η όσφρηση διοξειδίου του άνθρακα έδειξε να αλλοιώνει τη φυσιολογία των δροσόφιλων, επηρεάζοντας έτσι τη διαδικασία της γήρανσης. Οι μύγες που δεν είχαν την ικανότητα να οσφραίνονται το διοξείδιο του άνθρακα, ζούσαν περισσότερο, ήταν ανθεκτικές στο στρες και έφεραν υψηλότερα επίπεδα λίπους στον οργανισμό τους, σε σχέση με εκείνες που είχαν φυσιολογικές οσφρητικές ικανότητες.

«Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να κατανοήσουμε πώς ακριβώς η όσφρηση μπορεί να επηρεάσει την υγεία, και τα νέα μας ευρήματα πραγματικά διευρύνουν τον ορίζοντα. Με κάποιον τρόπο, περίπου 50 νευρώνες -των οποίων ο ρόλος είναι να αντιλαμβάνονται το διοξείδιο του άνθρακα- είναι ικανοί να προκαλέσουν αλλαγές που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης του οργανισμού», υπογραμμίζει ο δρ. Σκοτ Πλέτσερ.

«Στην περίπτωση του ανθρώπου, μπορεί να μην πρόκειται για την όσφρηση του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ενδεχομένως για την οσφρητική αντίληψη του φαγητού ή του κινδύνου», εξηγεί ο ερευνητής.

«Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε ίσως να αποτελέσει τη βάση για ένα απλό, “έξυπνο” και αποτελεσματικό πρόγραμμα πρόληψης ασθενειών και υγιούς διαδικασίας γήρανσης», συμπληρώνει ο ίδιος.


Διαβάστε ακόμα:
Γιατί δεν μου μυρίζει τίποτα;
http://www.vita.gr/html/ent/708/ent.6708.asp

Φερομόνες: Οι ορμόνες της ερωτικής έλξης. Tελικά υπάρχει «χημεία»!
http://www.vita.gr/html/ent/020/ent.1020.asp