Μια νέα μελέτη μεγάλης κλίμακας αναμένεται να εξετάσει για άλλη μια φορά τις επιπτώσεις που εγκυμονούν τα κινητά τηλέφωνα για την υγεία των χρηστών.

Πρόκειται για τη μελέτη COSMOS (Cohort Study on Mobile Communications), η οποία θα πραγματοποιηθεί σε Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Σουηδία και θα αναλύσει διεξοδικά στοιχεία που αφορούν 250.000 άτομα ηλικίας από 18 έως 69 ετών.

Η νέα ερευνητική προσπάθεια αναμένεται να διαρκέσει συνολικά 20-30 χρόνια και στοχεύει στον προσδιορισμό συγκεκριμένων κινδύνων για την υγεία που προκύπτουν από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Η δρ. Μιρέιγ Τολεντάνο, μια από τις κύριες ερευνήτριες της βρετανικής ομάδας από το Imperial College του Λονδίνου, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ακόμη κενά στα όσα γνωρίζουμε για τα κινητά τηλέφωνα, υπάρχουν αβεβαιότητες».

«Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε ως κοινωνία είναι να αρχίσουμε να παρακολουθούμε την υγεία ενός μεγάλου αριθμού χρηστών κινητού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι θα είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε μια πολύτιμη εικόνα για το αν υπάρχουν μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι που συνδέονται με τις συσκευές αυτές ή όχι», εξηγεί η ειδικός.

Τόνισε ακόμη ότι η μελέτη δεν πρόκειται να εξετάσει μόνο το ενδεχόμενο καρκίνου του εγκεφάλου, αλλά θα διερευνήσει πιο σφαιρικά το ζήτημα.

«Θα εξετάσουμε ένα ευρύτερο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει διάφορα προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και άλλους τύπους καρκίνου, όπως π.χ. ο καρκίνος του δέρματος, ή εγκεφαλικές νόσους, όπως οι νευροεκφυλιστικές νόσοι. Ακόμα, θα παρακολουθούμε στοιχεία όπως την αλλαγή ως προς τη συχνότητα των συμπτωμάτων – πονοκεφάλων, εμβοής, κατάθλιψης, διαταραχών ύπνου κ.ά.», προσθέτει η δρ. Τολεντάνο.

«Πρόκειται για προβλήματα τα οποία συνήθως δηλώνουν ότι βιώνουν χρήστες κινητού τηλεφώνου και προβλήματα τα οποία θα παρακολουθήσουμε σε βάθος χρόνου», λέει η βρετανίδα ερευνήτρια.

Στο πλαίσιο της μελέτης, μάλιστα, οι επιστήμονες αναμένεται να μελετήσουν ακόμα τις επιπτώσεις της έκθεσης των συμμετεχόντων στην ακτινοβολία της ασύρματης σύνδεσης WIFI, των ασύρματων τηλεφώνων και των ειδικών συστημάτων για τη διαρκή παρακολούθηση των μωρών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευτούν σε 5 χρόνια.

Την ίδια ώρα, ο βρετανός καθηγητής και πρώην επικεφαλής του κυβερνητικού προγράμματος Έρευνα για την Κινητή Τηλεφωνία και Υγεία (Mobile Telecommunications and Health Research – MTHR), κ. Λόρι Σιάλις, υπογραμμίζει ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά κάτω των 12 ετών.

«Παρόλο ότι δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών επηρεάζεται περισσότερο από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, εντούτοις αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό τους βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ότι αποδεδειγμένα είναι πιο ευαίσθητα σε άλλα πράγματα, όπως π.χ. στην υπεριώδη ακτινοβολία», αναφέρει ο καθηγητής.

Διαβάστε ακόμα:
Τα 10 κινητά με τη χαμηλότερη ακτινοβολία
http://www.vita.gr/html/ent/015/ent.9015.asp

Προσοχή στα κινητά…
http://www.vita.gr/html/ent/106/ent.7106.asp

Επικίνδυνα τα κινητά για τα παιδιά
http://www.vita.gr/html/ent/405/ent.7405.asp