Η αφαίρεση του περιττού λίπους με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης (γνωστής πλέον ως λιπογλυπτικής), αν και αποτελεσματική, δεν είναι πάντοτε ελκυστική, ακριβώς επειδή πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση. Σταδιακά, λοιπόν, αναπτύχθηκε μια νέα αγορά μη επεμβατικών τεχνικών κατά του τοπικού πάχους. Πρόκειται για μηχανήματα, τα περισσότερα από τα οποία αρχικά σχεδιάστηκαν ως συμπληρωματικά της λιποαναρρόφησης, αλλά στη συνέχεια «αυτονομήθηκαν», χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας και τη διαρκώς αυξανόμενη τάση να υπάρξει η δυνατότητα της «λιποαναρρόφησης χωρίς νυστέρι». Τα μηχανήματα αυτά χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες, όπως το λέιζερ, οι υπέρηχοι, οι ραδιοσυχνότητες ή το μασάζ, για να συρρικνώσουν ή να διαλύσουν τα λιποκύτταρα. Τα μηχανήματα αυτά όμως δεν αποτελούν λύση για την παχυσαρκία. Απευθύνονται αποκλειστικά σε όσους έχουν πρόβλημα τοπικού πάχους, π.χ. τα «ψωμάκια» στις γυναίκες ή το «σωσίβιο» στους άνδρες.

ΝΕΟ LASER
… ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ


Το χαμηλής συχνότητας Laser Zerona, το οποίο αναμένεται σύντομα στη χώρα μας, έχει εγκριθεί από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως βοήθημα της λιποαναρρόφησης, γι’ αυτό και ακόμη δεν χρησιμοποιείται «αυτόνομα» στις Η.Π.Α. Χρησιμοποιείται, όμως, στη Μεγάλη Βρετανία (είναι σύνηθες φαινόμενο πολλά μηχανήματα να δοκιμάζονται αρχικά εκτός Η.Π.Α. έως ότου λάβουν την έγκριση του FDA).

Πώς δρα
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, αυτό το χαμηλής συχνότητας λέιζερ γαλακτοματοποιεί (ρευστοποιεί) τον λιπώδη ιστό και κάνει πορώδη (διάτρητη) τη μεμβράνη των λιποκυττάρων, με αποτέλεσμα το περιεχόμενό τους να «χύνεται» στον χώρο μεταξύ των κυττάρων. Από εκεί, καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος και μεταβολίζεται στο συκώτι. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το λίπος ίσως ανακατανέμεται στο σώμα ή χρησιμοποιείται για να «επισκευάσει» τα πορώδη λιποκύτταρα, γι’ αυτό και τα αποτελέσματα της μεθόδου δεν θεωρούνται μόνιμα.

Πώς γίνεται
Είναι μια απλή διαδικασία που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία. Συνιστώνται 3 συνεδρίες την εβδομάδα (μέρα παρά μέρα), για 2 εβδομάδες. Κάθε συνεδρία διαρκεί 40΄.

Σε ποιες περιοχές του σώματος
Στην περιφέρεια, τη μέση και τους γοφούς.

Αποτελεσματικότητα
Σύμφωνα με τη μόνη έως τώρα έρευνα, την οποία χρηματοδότησε η κατασκευάστρια εταιρεία, η χρήση του Laser Ζerona οδηγεί σε μείωση κατά μέσο όρο 8 πόντων από την περιφέρεια. Οι αλλαγές είναι αισθητές 3 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας. Όπως δήλωσε στο Vita ο άγγλος δερματολόγος δρ. Colin Lyons, που εφαρμόζει το νέο λέιζερ στην κλινική «Laser Lipo London»: «Στην κλινική μας έχουμε παρατηρήσει μια μέση μείωση 6 εκ. στην περιφέρεια. Προφανώς, όμως, για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα, χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση».

Ασφάλεια
Θεωρείται ασφαλής μέθοδος, αλλά δεν συστήνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κόστος
Στη Μεγάλη Βρετανία,
οι τιμές κυμαίνονται στα 1.300-1.600 € για 6 συνεδρίες.
➔ Είναι ανώδυνο.

Η αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας εξαρτάται και από την περιοχή του σώματος όπου εφαρμόζεται. Στα «εύκολα» σημεία ανήκει η κοιλιά. Ακολουθούν οι γλουτοί, το εσωτερικό των μηρών, τα γόνατα και τα μπράτσα.

Τι τρέχει με τα λιποκύτταρα;

Το δέρμα μας έχει τρεις στιβάδες (επιδερμίδα, χόριο, λιπώδη ιστό). Τα λιποκύτταρα βρίσκονται στον λιπώδη ιστό και μέχρι την ηλικία των 18 ετών αυξάνουν σε αριθμό. Στη συνέχεια, όταν παχαίνουμε, αυξάνουν σε όγκο. Παράλληλα, με την πάροδο του χρόνου, οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης χάνουν τη συνοχή τους, με αποτέλεσμα το χόριο να λεπταίνει. Επίσης, με την ηλικία λεπταίνει το δέρμα και μειώνεται ο παράγοντας αύξησης της επιδερμίδας (που διατηρεί το πάχος του δέρματος). Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ότι διαγράφονται πιο έντονα τα λόβια (βουναλάκια) του λίπους κάτω από την επιδερμίδα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα διάφορα μηχανήματα κατά του λίπους ή της κυτταρίτιδας στοχεύουν στο χόριο και τον λιπώδη ιστό.

ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΧΗΜΙΚΑ

Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή ως μεσοθεραπεία και χρησιμοποιείται ευρύτατα την τελευταία 10ετία. Πρόκειται για ενέσεις στο δέρμα που θεωρούνται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους.

Οι ενέσεις λιποδιάλυσης
«Συνήθως γίνονται ενέσεις φωσφατιδυλχολίνης (λεκιθίνης σόγιας) σε συνδυασμό με το δεοξυχολικό άλας, που θεωρείται ότι βοηθά στη διάλυση του περιβλήματος του λιπώδους κυττάρου», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός κ. Κωνσταντίνος Φλώρος.

Πώς δρα
Ο μηχανισμός δράσης των ενέσεων δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρος. Υποστηρίζεται ότι γαλακτοματοποιούν το λίπος, το οποίο στη συνέχεια διασπάται. Σύμφωνα, όμως, με μια άλλη θεωρία, ενεργοποιούν τους υποδοχείς της λιπόλυσης (β-υποδοχείς) ή αποκλείουν εκείνους που παράγουν λίπος (α-υποδοχείς).

Πώς γίνεται
Με ενέσεις που κάνει ο ειδικός, είτε με την κλασική σύριγγα (στην άκρη της οποίας εφαρμόζεται ένα ειδικό εξάρτημα, το πολυβέλονο) είτε με ειδικά «πιστόλια» που κάνουν ταχύτατα μικρούς νυγμούς στο δέρμα, οπότε η διαδικασία γίνεται πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 20΄. Μετά τη συνεδρία, θα βάλετε παγοκύστεις στα σημεία των ενέσεων για να αποφευχθούν ο πόνος και το πρήξιμο. Μπορεί να έχετε μελανιές, που θα «σβήσουν» σταδιακά μέχρι την επόμενη συνεδρία. Συνιστώνται 3-6 συνεδρίες με διαφορά
2 εβδομάδων μεταξύ τους.

Σε ποιες περιοχές του σώματος
Στην κοιλιά, τους γλουτούς και τα μπράτσα.

Αποτελεσματικότητα
Υπάρχουν λίγες και αντικρουόμενες μελέτες για την αποτελεσματικότητα των ενέσεων κατά του λίπους. Ορισμένες από αυτές αναφέρουν μια μέση μείωση 2,6 εκ., ενώ άλλες δεν καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Σε όλες τις μελέτες, όμως, διαπιστώθηκε σημαντική μείωση της κυτταρίτιδας. Επίσης, δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αναφορές για το πόσο μόνιμο είναι το αποτέλεσμα. Βάσει της εμπειρίας τους, όμως, οι ειδικοί αναφέρουν ότι έχει τα μονιμότερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις άλλες μεθόδους.

Ασφάλεια
Θεωρείται ασφαλής πρακτική. Η χρήση, όμως, των συγκεκριμένων διαλυμάτων σε μεγάλες δόσεις (άνω των 2,5 γρ.) δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, συνεπώς απαιτείται σύνεση στη χρήση τους. Να σημειωθεί ακόμα ότι η μέθοδος αυτή δεν έχει λάβει έγκριση από επίσημους αμερικανικούς ή ευρωπαϊκούς φορείς.

Κόστος
250-300 € η συνεδρία.
➔Οι ενέσεις είναι επώδυνες.

ΜΑΣΑΖ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΧΟΥΣ

Η μηχανική καταπόνηση του δέρματος αποτελεί μια από τις παλαιότερες και πιο δοκιμασμένες τεχνικές κατά του τοπικού πάχους.

Θεραπεία Lipomassage

Πρόκειται για μια φυσική μέθοδο αντιμετώπισης του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας με την τεχνολογία Endermologie. «Είναι ένα μηχάνημα -εγκεκριμένο από τον FDA- που εκτιμάται ότι χρησιμοποιούν καθημερινά περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι», αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός κ. Απόστολος Γαϊτάνης.

Πώς δρα
Το μηχάνημα διαθέτει
2 κυλίνδρους που κάνουν βαθύ λεμφικό μασάζ. Πρακτικά, καταπονούν μηχανικά το δέρμα, γεγονός που θεωρείται ότι συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία της λέμφου, στην αιμάτωση της περιοχής και στο «ξεφούσκωμα» των διογκωμένων λιποκυττάρων. Παράλληλα, σε πρόσφατη γαλλική έρευνα διαπιστώθηκε ότι, μέσω της μηχανικής καταπόνησης του λιπώδους ιστού, διεγείρονται οι υποδοχείς της λιπόλυσης (οι β-υποδοχείς των λιποκυττάρων).

Πώς γίνεται
Φοράτε ένα κορμάκι που διευκολύνει την κίνηση των
2 κυλίνδρων πάνω στο δέρμα και προστατεύει την υγιεινή του. Απαιτούνται 2-3 συνεδρίες την εβδομάδα. Συνολικά, γίνονται 10-20 συνεδρίες. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 35΄. Την περίοδο των θεραπειών συνιστάται να πίνετε άφθονο νερό.

Σε ποιες περιοχές του σώματος
Στα «ψωμάκια», την κοιλιά, τις γάμπες, τους μηρούς και τους γλουτούς.
Αποτελεσματικότητα Έχει φανεί αποτελεσματικό κυρίως κατά της κυτταρίτιδας. Παράλληλα, όμως, εκτιμάται ότι χάνονται και πόντοι, επειδή τα λιποκύτταρα «ξεφουσκώνουν». Δεν συνιστάται, πάντως, όταν υπάρχει μεγάλη χαλάρωση του δέρματος, επειδή δεν βοηθά στη σύσφιγξη. Για τη συντήρηση του αποτελέσματος, συνιστώνται 2 θεραπείες το τρίμηνο.

Ασφάλεια
Θεωρείται ασφαλής μέθοδος. Δεν ενδείκνυται, όμως, για τις γυναίκες με σοβαρή εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα (και όχι απλώς με ευρυαγγείες).

Κόστος
Περίπου 70 € η συνεδρία.
➔Είναι ανώδυνο.

Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;

Οι ειδικοί που χρησιμοποιούν μη επεμβατικές μεθόδους κατά του τοπικού πάχους απαντούν ότι, για να διατηρήσετε το όποιο αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να μην παχύνετε. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να τηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή, να ασκείστε και να αποφεύγετε τις μεγάλες αυξομειώσεις του βάρους. Επίσης, συνήθως συνιστώνται επαναληπτικές συνεδρίες για τη συντήρηση του αποτελέσματος.

ΣΥΣΦΙΓΞΗ ΜΕ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ

Πρόκειται για μια τεχνολογία που βασίζεται στην εκπομπή ραδιοκυμάτων που παράγουν θερμότητα. Η κύρια δράση τους θεωρείται ότι είναι η σύσφιγξη του δέρματος και η καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Συνέπεια αυτής της δράσης τους, όμως, είναι ότι «χάνονται» και πόντοι. Υπάρχουν αρκετά μηχανήματα που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το είδος των ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπουν και τη δραστικότητά τους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι κάποια μηχανήματα είναι πιο δραστικά και απαιτούν μόνο 1 συνεδρία, ενώ άλλα ενεργούν πιο ήπια και ανώδυνα, οπότε απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες.

Το νέο Freeze

Ένα νέο μηχάνημα ραδιοσυχνοτήτων προστέθηκε πρόσφατα στη φαρέτρα των ειδικών. Είναι το Freeze, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Συνέδριο Αντιγήρανσης (IMCAS) στο Παρίσι, τον περασμένο Ιανουάριο. Πρόκειται για οκταπολικές ραδιοσυχνότητες, γεγονός που θεωρείται ότι το καθιστά δραστικό για τη σύσφιγξη του δέρματος και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, σύμφωνα με τη δερματολόγο κ. Σεμίνα Παπανικολάου. Το νέο μηχάνημα είναι εγκεκριμένο από τον FDA. Παρότι το όνομά του παραπέμπει στο κρύο, το Freeze βασίζεται στη θερμική δράση των ραδιοσυχνοτήτων.

Σε ποιες περιοχές του σώματος
Στην κοιλιά, τους μηρούς, τους γλουτούς και τα μπράτσα.

Πώς γίνεται
Αρχικά γίνεται μία επάλειψη με τζελ γλυκερίνης στην περιοχή του σώματος που θα εφαρμοστεί η θεραπεία. Μετά τοποθετούνται 8 ηλεκτρόδια στο δέρμα και ο ειδικός κινεί την κεφαλή του μηχανήματος στην προβληματική περιοχή. Θα νιώσετε ένα αίσθημα θερμότητας. Η συνεδρία διαρκεί από 30΄ έως και 1,5 ώρα -ανάλογα με την περιοχή του σώματος- και επαναλαμβάνεται ανά εβδομάδα. Συνολικά, απαιτούνται 6-10 συνεδρίες.

Αποτελεσματικότητα
Από την πρώτη συνεδρία ενδέχεται να δείτε μείωση έως και 2,5 εκ. Εκτιμάται, όμως, ότι απαιτείται 1 θεραπεία συντήρησης, 1 φορά το μήνα ή τους 2 μήνες, ανάλογα με το αν γυμνάζεστε ή όχι.

Ασφάλεια
Θεωρείται ασφαλές. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε όσους έχουν νοσήματα του κολλαγόνου (π.χ. ερυθηματώδη λύκο), μεταλλικές λάμες στα πόδια, ακολουθούν αγωγή με φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία (π.χ. ισοτρετινοΐνη), αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κόστος
Από 150 € η συνεδρία.
➔ Είναι ανώδυνο.

Πώς δρουν οι ραδιοσυχνότητες

Η θερμότητα που εκπέμπουν οι ραδιοσυχνότητες διεγείρει τους ινοβλάστες του δέρματος, ώστε να παράγουν καινούργιο κολλαγόνο και ελαστίνη. Χάρη στην παραγωγή νέου, υγιούς συνδετικού ιστού (κολλαγόνου και ελαστίνης), επιτυγχάνεται η σύσφιγξη του δέρματος. Παράλληλα, συρρικνώνεται το ήδη υπάρχον εκφυλισμένο κολλαγόνο που περιβάλλει τα λιποκύτταρα. Έτσι, παρατηρείται και ένα «μάζεμα» κάποιων εκατοστών.

Δύο τρόποι δράσης

Με 1 συνεδρία
Στην κατηγορία αυτή ανήκει το μηχάνημα Thermage (μονοπολική ραδιοσυχνότητα), για το οποίο μίλησε στο Vita η δερματολόγος κ. Μαρία Μαυρίδου. Το Thermage είναι εγκεκριμένο από τον αμερικανικό FDA.

Πώς γίνεται
Απαιτείται μόνο
1 συνεδρία που διαρκεί 1,5-3 ώρες, ανάλογα με την έκταση της περιοχής του σώματος στην οποία εφαρμόζεται η θεραπεία. Κατά τη συνεδρία, θα νιώσετε ζέστη στην περιοχή, ενώ μετά θα έχετε μια κοκκινίλα, που θα υποχωρήσει σε μισή ώρα.

Σε ποιες περιοχές του σώματος
Στα μπράτσα, την κοιλιά, τους μηρούς και τους γλουτούς.

Αποτελεσματικότητα
Εκτιμάται ότι αμέσως μετά τη θεραπεία παρατηρείται ένα «μάζεμα» της τάξεως των 2-6 πόντων. Η βελτίωση συνεχίζεται μέσα στους επόμενους 6 μήνες εξαιτίας της διαρκούς παραγωγής νέου κολλαγόνου και ελαστίνης. Γι’ αυτό και τυχόν επαναληπτική θεραπεία, όταν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, γίνεται μετά το εξάμηνο.

Ασφάλεια
Η μέθοδος θεωρείται ασφαλής. Δεν πρέπει να γίνεται, όμως, όταν υπάρχει βηματοδότης -επειδή τα ραδιοκύματα μπορεί να παρεμβληθούν στη λειτουργία του- ή σε περιοχές του σώματος όπου υπάρχει ιστορικό καρκίνου του δέρματος, καθώς και στην εγκυμοσύνη.

Κόστος
Από 3.500 €.
➔Η μέθοδος είναι επώδυνη. Ο πόνος αυξάνεται όσο αυξάνεται η ένταση του μηχανήματος.

Με περισσότερες συνεδρίες
Στην κατηγορία αυτή ανήκει το μηχάνημα Αccent (μονοπολική ραδιοσυχνότητα), το οποίο εφαρμόζεται στις περιοχές του σώματος που υπάρχει τοπικό πάχος (είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με κυτταρίτιδα). Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να δρα πιο ήπια, γεγονός που απαιτεί αρκετές συνεδρίες, οι οποίες όμως είναι ανώδυνες. Το Αccent είναι εγκεκριμένο από τον FDA.

Πώς γίνεται
Ο ειδικός «σαρώνει» την προβληματική περιοχή του δέρματος με την κεφαλή του μηχανήματος. Συστήνεται 1 συνεδρία κάθε 2 εβδομάδες. Συνολικά, απαιτούνται 6-8 συνεδρίες.

Σε ποια μέρη του σώματος
Στην κοιλιά, τα μπράτσα, τα «ψωμάκια» της μέσης, των μηρών και των γλουτών, καθώς επίσης και στα γόνατα.

Αποτελεσματικότητα
Θεωρείται ότι έχει αποτελέσματα άμεσα, μετά την πρώτη κιόλας συνεδρία, αλλά και κατά τη διάρκεια 3-4 μηνών μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Ασφάλεια
Θεωρείται ασφαλής πρακτική. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, όμως, σε περιπτώσεις που υπάρχει βηματοδότης ή ιστορικό καρκίνου του δέρματος, καθώς και στην εγκυμοσύνη.

Κόστος
300 € η συνεδρία.
➔Είναι ανώδυνο.

ΛΙΠΟΛΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

Μία από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται κατά του τοπικού πάχους είναι οι υπέρηχοι. Οι ειδικοί εξηγούν ότι υπάρχουν πολλά είδη υπερήχων, με διαφορετικά μήκη κύματος και δράση.

Διαλύοντας τα λιποκύτταρα

Μία κατηγορία υπερήχων που χρησιμοποιούνται στα μηχανήματα λιπόλυσης είναι οι υπέρηχοι υψηλής συχνότητας με μεγάλη ισχύ, που θεωρείται ότι καταστρέφουν το λιποκύτταρο. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το μηχάνημα Ultra Shape, για το οποίο μας μίλησε ο πλαστικός χειρουργός κ. Σάββας Κωνσταντόγλου.

Πώς δρα
Εκτιμάται ότι η δράση των υπερήχων φτάνει σε βάθος 1,5 εκ. στο δέρμα και διαλύει τη μεμβράνη των λιποκυττάρων. Στη συνέχεια, το λίπος εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και καταλήγει στο συκώτι, όπου μεταβολίζεται. Επιπλέον, το συγκεκριμένο μηχάνημα διαθέτει σύστημα εντοπισμού του λίπους ανά 3 χιλιοστά, το οποίο εξασφαλίζει την ομοιόμορφη παροχή της ενέργειας των υπερήχων στην περιοχή του σώματος όπου γίνεται η θεραπεία.

Πώς γίνεται
Επαλείφεται η περιοχή με το τζελ υπερήχων και, στη συνέχεια, ο ειδικός «περνά» την κεφαλή του μηχανήματος πάνω στο δέρμα. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 1 ώρα και απαιτούνται τουλάχιστον 3 συνεδρίες. Οι συνεδρίες γίνονται σε απόσταση 2-3 εβδομάδων μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει ο χρόνος να απορροφηθεί το λίπος από τον οργανισμό.

Περιοχές του σώματος
Στα «ψωμάκια», την κοιλιά και τη μέση. Δεν εφαρμόζεται σε πιο λεπτά (με λίγο λίπος) σημεία του σώματος, όπως τα μπράτσα.

Αποτελεσματικότητα
Εκτιμάται ότι συνολικά «χάνονται» 4-5 πόντοι. Το αποτέλεσμα θεωρείται μόνιμο, εφόσον προσέχετε το βάρος και τη διατροφή σας.

Ασφάλεια
Θεωρείται ασφαλές. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση του στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Να σημειωθεί, επίσης, ότι το μηχάνημα είναι εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (έχει το σήμα CE) και αναμένεται σύντομα να πάρει την έγκριση από τον FDA.

Κόστος
600-800 € η συνεδρία.
➔Είναι ανώδυνο.

Το προφίλ του ιδανικού υποψηφίου
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα καλύτερα αποτελέσματα με τις λιγότερες δυνατές συνεδρίες θα έχουν, όποια μέθοδο κι αν ακολουθήσουν:
➔ Όσοι παρουσιάζουν μέτρια χαλάρωση και έχουν καλή ποιότητα δέρματος (δηλαδή, το δέρμα τους δεν είναι λεπτό και έχει ελαστικότητα).
➔ Οι νεότεροι σε ηλικία (έως 50-55 ετών).
➔ Οι γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση, επειδή το δέρμα τους είναι πιο ελαστικό σε σύγκριση με τους άνδρες. Το προνόμιο αυτό, όμως, χάνεται στην εμμηνόπαυση, όπου το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και λιγότερο ελαστικό.


Οι δονήσεις που προκαλούν σύσφιγξη
Αν και η τεχνολογία των ακουστικών παλμών δεν ταυτίζεται ακριβώς με αυτήν των υπερήχων, εντούτοις o τρόπος δράσης τους είναι παρόμοιος. Η πλαστική χειρουργός κ. Εύα Τσάκου μάς μίλησε για το μηχάνημα Cellactor, το οποίο είναι εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (έχει το σήμα CE).

Πώς δρα
Οι ακουστικοί παλμοί θεωρείται ότι ενεργοποιούν τη μικροκυκλοφορία στον λιπώδη ιστό, βελτιώνουν τοπικά τον μεταβολισμό των λιποκυττάρων και τα «ξεφουσκώνουν».
Πώς γίνεται Η περιοχή στην οποία θα εφαρμοστεί η θεραπεία επαλείφεται με ειδικό τζελ υπερήχων και, στη συνέχεια, χρησιμοποιείται το μηχάνημα που κάνει κρούσεις (δονήσεις). Κάθε συνεδρία διαρκεί 20΄. Γίνονται
2 συνεδρίες την εβδομάδα. Μετά τη συνεδρία, συνιστάται η κατανάλωση υγρών. Συνολικά, απαιτούνται 6-10 συνεδρίες.

Σε ποιες περιοχές του σώματος
Στα μπράτσα, τους μηρούς, τους γλουτούς και την κοιλιά.

Αποτελεσματικότητα
Η κύρια δράση των ακουστικών παλμών είναι η καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και η σύσφιγξη. Παράλληλα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να «χάσετε» 4-5 πόντους από την περιφέρεια. Το αποτέλεσμα γίνεται αισθητό συνήθως μετά την 3η-4η συνεδρία και συντηρείται με μία επαναληπτική συνεδρία,
η οποία καλό είναι να γίνεται κάθε 1-2 μήνες.

Παρενέργειες
Είναι ασφαλές. Αντενδείκνυται, όμως, για τις εγκύους, όσους έχουν βηματοδότη ή ακολουθούν αγωγή με αντιπηκτικά. Επίσης, δεν εφαρμόζεται σε όσους έχουν ιστορικό θρομβοφλεβίτιδας ή καρκίνου του δέρματος.

Κόστος
200 € η συνεδρία.
➔Είναι ανώδυνο.

ΤΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Πολλοί ειδικοί συχνά καταφεύγουν στο συνδυασμό διαφορετικών μηχανημάτων, για καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας. Η τάση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από τις κατασκευάστριες εταιρείες. Γι’ αυτό και στην αγορά κυκλοφορούν πλέον τα λεγόμενα συνδυαστικά μηχανήματα, με δύο ή περισσότερες τεχνολογίες, τα οποία θεωρούνται μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας.

Λιπόλυση με υπέρηχους + ραδιοσυχνότητες

Στην κατηγορία αυτή ανήκει το μηχάνημα Accent Ultra, που συνδυάζει τους υπέρηχους με τις ραδιοσυχνότητες. Η επίσημη παρουσίασή του έγινε τον περασμένο Ιανουάριο στο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Αντιγήρανσης (IMCAS) στο Παρίσι, όπως είπε στο Vita ο πλαστικός χειρουργός κ. Αναστάσιος Τσεκούρας. Το μηχάνημα είναι εγκεκριμένο από τον FDA όσον αφορά την τεχνολογία των ραδιοσυχνοτήτων, ενώ εκκρεμεί η έγκριση σχετικά με τη νεότερη τεχνολογία των υπερήχων που χρησιμοποιεί.

Πώς δρα
Οι υπέρηχοι δονούν την κυτταρική μεμβράνη των λιποκυττάρων ώστε να τη διασπάσουν, ενώ οι ραδιοσυχνότητες θεωρείται ότι εξασφαλίζουν τη σύσφιγξη του δέρματος. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι το δέρμα δεν θα χαλαρώσει μετά τη λιπόλυση. Mε άλλα λόγια, οι δύο τεχνολογίες (υπέρηχοι και ραδιοσυχνότητες) συμπληρώνουν η μία την άλλη.

Πώς γίνεται
Ο ειδικός μετακινεί μια ειδική κεφαλή πάνω στην προβληματική περιοχή του δέρματος. Μία συνεδρία διαρκεί από 30΄ έως 1 ώρα και επαναλαμβάνεται κάθε 15 ημέρες. Το μεσοδιάστημα αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου ο οργανισμός να μεταβολίσει το πλεονάζον λίπος. Συνολικά, απαιτούνται 6 συνεδρίες. Επίσης, συνιστώνται επαναληπτικές συνεδρίες τον επόμενο χρόνο.

Σε ποιες περιοχές του σώματος
Στα «ψωμάκια», τους μηρούς, τα γόνατα (μέσα μέρος), την κοιλιά, τη μέση, την πλάτη και τα μπράτσα.

Αποτελεσματικότητα
Ενδέχεται να δείτε μείωση της τάξης των 2-2,5 εκ., ακόμη και από την πρώτη συνεδρία. Το αποτέλεσμα διατηρείται εφόσον συνδυαστεί με σωστή διατροφή και άσκηση. Σύμφωνα με μικρή έρευνα της βραζιλιάνικης «Slim Clinique Laser Center», παρατηρήθηκε μείωση 4,3-5,8 πόντων στην κοιλιά, 2 εβδομάδες μετά την τέταρτη συνεδρία.

Ασφάλεια
Είναι ασφαλές. Μόνη αντένδειξη είναι η εγκυμοσύνη. Στη μελέτη που ήδη αναφέρθηκε, δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες.

Κόστος
250-450 € η συνεδρία, ανάλογα με την έκταση της περιοχής που είναι υπό θεραπεία.
➔Είναι ανώδυνο.

Σύσφιγξη με 3 τεχνολογίες

Πρόκειται για ένα μηχάνημα (Vela Smooth) που συνδυάζει 3 τεχνολογίες: Την υπέρυθρη ακτινοβολία, τη (διπολική) ραδιοσυχνότητα και το μασάζ με κυλίνδρους, σύμφωνα με τη δερματολόγο κ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου. Το Vela Smooth είναι εγκεκριμένο από τον FDA.

Πώς δρα
Έχουμε ήδη αναφέρει ότι η μηχανική κίνηση των κυλίνδρων καταπονεί τον λιπώδη ιστό, ενώ οι ραδιοσυχνότητες εξασφαλίζουν σύσφιγξη. Όσον αφορά την υπέρυθρη ακτινοβολία, θεωρείται ότι προκαλεί σύσφιγξη μέσω της θερμότητας με την οποία «βομβαρδίζει» τα λιποκύτταρα.

Πώς γίνεται
Πρώτα γίνεται μία επάλειψη του δέρματος με ειδικές λοσιόν (π.χ. με καφεΐνη, εκχύλισμα αγκινάρας). Στη συνέχεια, ο ειδικός κάνει μασάζ με την κεφαλή του μηχανήματος στο δέρμα, έως ότου η συγκεκριμένη περιοχή του σώματος ζεσταθεί. Οι συνεδρίες γίνονται 2 φορές την εβδομάδα, 8-16 φορές συνολικά. Κάθε συνεδρία διαρκεί από 30΄ έως 1 ώρα. Μετά από κάθε συνεδρία, δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε ιδιαίτερες οδηγίες.

Σε ποιες περιοχές του σώματος
Στους γλουτούς, τους μηρούς, τα μπράτσα, την κοιλιά, τα «ψωμάκια» της πλάτης και το σαγόνι.

Αποτελεσματικότητα
Το εν λόγω μηχάνημα θεωρείται ότι βελτιώνει τη λεμφική λειτουργία, γεγονός που συμβάλλει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και τη σύσφιγξη του δέρματος. Παράλληλα, βοηθά στην καταπολέμηση του τοπικού πάχους, αλλά για τη συντήρηση του αποτελέσματος απαιτούνται επαναληπτικές συνεδρίες 1 φορά το μήνα.

Ασφάλεια
Θεωρείται ασφαλές. Αποφεύγεται, όμως, η χρήση του στα πόδια σε περιπτώσεις έντονης φλεβίτιδας.

Κόστος
50-100 € η συνεδρία, ανάλογα με την περιοχή του σώματος.
➔Είναι ανώδυνο.

Μηχανήματα Ή λιποαναρρόφηση;

Ποια μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική; Η μη επεμβατική λιποδιάλυση με τη βοήθεια μηχανημάτων ή η χειρουργική επέμβαση που είναι γνωστή ως λιποαναρρόφηση ή λιπογλυπτική; Οι ειδικοί απαντούν ανεπιφύλακτα ότι η λιπογλυπτική είναι σαφώς πιο δραστική μέθοδος, με πιο μόνιμα αποτελέσματα. Να σημειωθεί, άλλωστε, ότι στη λιπογλυπτική το περίσσιο λίπος αναρροφάται και αποβάλλεται από το σώμα κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Επιπλέον, η τεχνική έχει εξελιχθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η αφαίρεση περισσότερου λίπους (π.χ. έως 6-8 λίτρα) με μικρότερη απώλεια αίματος, λιγότερες εκχυμώσεις και ταχύτερη ανάνηψη. Παραμένει, ωστόσο, η ανάγκη παραμονής στο σπίτι για 1-2 εβδομάδες μετά την επέμβαση φορώντας έναν κορσέ.


Σημείωση! Οι τιμές που αναφέρονται είναι ενδεικτικές. Το κόστος κάθε θεραπείας εξαρτάται από τον γιατρό, αλλά και από το μέγεθος του προβλήματος.