Αυστραλοί ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα εμφράγματα αυξάνονται τις μέρες που αυξάνεται η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων στον αέρα που αναπνέουμε (των ΡΜ10 και ΡΜ2,5 συγκεκριμένα). Όταν μάλιστα η συγκέντρωση των ΡΜ2,5 αυξάνεται μόλις κατά 4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (π.χ. πάνε από τα 20 στα 24) αυξάνονται κατά 4% τα εμφράγματα για τις επόμενες δύο ημέρες και μάλιστα ακόμα και σε άτομα που δεν είχαν μέχρι τότε ιστορικό καρδιοπάθειας.

Ο μηχανισμός με τον οποίο τα μικροσωματίδια πυροδοτούν την ξαφνική καρδιακή δυσλειτουργία είναι άγνωστος προς το παρόν αλλά επειδή το πρόβλημα των σωματιδίων αυτών είναι έντονο στην Αθήνα ειδικά το καλοκαίρι (λόγω της ζέστης), η πληροφορία μπορεί να έχει μεγάλη σημασία για όσους έχουν ηλικιωμένους συγγενείς που ζουν στο κέντρο –μπορούν να τους συνιστούν να μην βγαίνουν για ψώνια τις μέρες που οι ρύποι είναι υψηλοί. Έντονο πρόβλημα με τα υψηλά μικροσωματίδια έχουν και οι καπνιστές όπως και όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα –π.χ. οι ασθματικοί. Τα ΡΜ10 ή ΑΣ10 έχουν διάμετρο ένα εκατομμυριοστό του μέτρου και τα ΡΜ2,5 ή ΑΣ2,5 έχουν ακόμα μικρότερη διάμετρο –το ¼ των ΡΜ10. Και τα δύο είναι γνωστό από χρόνια ότι είναι επικίνδυνα, γιατί όταν τα εισπνέουμε, εξαιτίας της απειροελάχιστης διαμέτρου τους, εισχωρούν στα βαθύτερα σημεία του αναπνευστικού μας συστήματος.

Όπως δείχνει η τελευταία έρευνα, τα ΡΜ προφανώς παρεμβαίνουν και στο κυκλοφορικό. Οι Αυστραλοί ειδικοί υπολόγισαν ότι όσοι ζουν σε περιοχές με υψηλούς ρύπους αυτής της κατηγορίας χάνουν εξαιτίας τους 2 χρόνια ζωής και όσοι ζουν σε περιοχές με μέτριους σωματιδιακούς ρύπους, χάνουν εξαιτίας τους 8 μήνες ζωής.

Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και άλλες πόλεις

Πού μπορείτε να βλέπετε καθημερινό «δελτίο ρύπων»

Τι σημαίνει PM10 και ΑΣ10

Πηγές μικροσωματιδίων και τσιγάρο

Ποια είναι τα όρια ασφαλείας

Η κατάσταση στην Ελλάδα



Διαβάστε ακόμα:
Η ρύπανση μας ανεβάζει την πίεση
http://www.vita.gr/html/ent/093/ent.11093.asp

Νανοσωματίδια και γενετικές βλάβες
http://www.vita.gr/html/ent/402/ent.10402.asp

Αιωρούμενα σωματίδια: Οι αόρατοι εχθροί της υγείας μας
http://www.vita.gr/html/ent/234/ent.9234.asp

Κανένα παιδί δεν θα μετράει τ΄ άστρα…
http://www.vita.gr/html/ent/715/ent.8715.asp