Αυτό υποστηρίζει βρετανική έρευνα, σύμφωνα με την οποία το ανδρικό φύλο είναι «εκ κατασκευής» πιο ρηχό, καθώς κρίνει από τα φαινόμενα: όταν ο άντρας βλέπει μια ελκυστική γυναίκα, τη θεωρεί αυτομάτως γόνιμη και του καλύπτει την ανάγκη για διαιώνιση του είδους, ακόμα κι όταν η προοπτική τεκνοποίησης συνειδητά τον απωθεί τελείως. Η γυναίκα απεναντίας αργεί να καταλήξει στο ανάλογο συμπέρασμα, επειδή προϋπόθεση για την «ετυμηγορία» της είναι η συμπεριφορά του άντρα και όχι η εμφάνιση –δεν αρκεί δηλαδή ο άντρας να είναι ελκυστικός, πρέπει και να εμπνέει σιγουριά ότι θα αποτελέσει αξιόπιστο ταίρι για την ανατροφή του απογόνου

Αυτά λένε οι καθηγητές Mark van Vugt και Johanna van Hooff από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ στην συναφή έρευνά τους, η οποία δημοσιεύεται στην ειδική επιθεώρηση της Οξφόρδης, «Social Cognitive and Affective Neuroscience».

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 40 ανδρών και γυναικών από τους οποίους ζήτησαν να κρίνουν φωτογραφίες του άλλου φύλου. Οι άνδρες αποσπούνταν πολύ εύκολα μόλις τους έδειχναν τη φωτογραφία μιας ιδιαίτερα όμορφης κοπέλας, ενώ οι γυναίκες δεν αποσπούνταν διόλου όταν τους έδειχναν όμορφους άντρες. Ο καθηγητής van Vugt σχολίασε:

«Το ανδρικό φύλο δεν είναι πιο ρηχό, αλλά οι άνδρες εξελίχθηκαν με τρόπο που τους κάνει να δίνουν προτεραιότητα στις ενδείξεις γονιμότητας –δηλαδή στα επιφανειακά στοιχεία της εμφάνισης. Μια από αυτές τις ενδείξεις για το ανδρικό υποσυνείδητο, είναι η ομορφιά του προσώπου. Όταν λοιπόν την συναντούν, «παγώνουν» ή σταματούν. Αισθάνονται ότι κάτι βρήκαν. Η γυναίκα προχωράει όμως, πέρα από το «σέξι πρόσωπο». Χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις ότι το αρσενικό θα είναι καλό ταίρι. Η γυναίκα εξελίχθηκε με τρόπο που την κάνει να δίνει προτεραιότητα στη συμπεριφορά -και αυτή η ένδειξη δεν είναι στιγμιαία. Έτσι ενώ ο άνδρας αποφασίζει ότι θέλει μια γυναίκα σε κλάσματα του δευτερολέπτου επειδή «του κάνει» με βάση την εμφάνιση, η γυναίκα θέλει πολύ περισσότερο χρόνο για να πει ότι κάποιος «της κάνει» αφού θα τον κρίνει από τη συμπεριφορά».