Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Μίντλεσεξ παρασκεύασε ένα σκεύασμα που καταπολεμά τη χοριακή γοναδοτροπίνη και μέσω αυτής πολλές μορφές καρκίνου. Η χοριακή γοναδοτροπίνη, μια ορμόνη που συνδέεται κυρίως με την κύηση του γυναικείου οργανισμού, στοχοποιήθηκε από τους ειδικούς επειδή ανευρέθηκε μια συγκεκριμένη μορφή της σε πολλούς καρκινικούς όγκους – της ουροδόχου κύστης και του παγκρέατος κυρίως, αλλά και σε αρκετούς του μαστού, του εντέρου, των ωοθηκών και της μήτρας.

Οι ειδικοί σκέφτηκαν ότι αυτή η μορφή χοριακής γοναδοτροπίνης ήταν βλαπτική και δημιούργησαν ένα εμβόλιο που την εξουδετερώνει – ουσιαστικά είναι σαν φάρμακο που χτυπάει έναν παράγοντα του καρκινικού όγκου. Στα πειραματόζωα, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αλλά για να εξαχθεί σαφές συμπέρασμα θα πρέπει να δούμε πόσο ακριβώς θα αποδώσει στους ανθρώπους. Σε αυτούς δεν αρκεί να συρρικνώνει όγκους, αλλά και να μην έχει σοβαρές παρενέργειες. Στα πειραματόζωα δεν εντοπίστηκαν παρενέργειες, ούτε μέχρι στιγμής στους 60 ανθρώπους που δοκιμάζουν την ουσία για καρκίνο στην ουροδόχο κύστη τους. Πρέπει, όμως, να δοκιμαστεί σε πολύ περισσότερους και για τουλάχιστον 3 χρονια προτού διατεθεί για ευρεία χρήση.

Το εμβόλιο παρασκευάζεται από την εταιρεία «Celldex Therapeutics» και οι εμπνευστές του εκτιμούν ότι αν όλα πάνε καλά, το φάρμακο θα κυκλοφορήσει στην αγορά σε μία πενταετία.