Νεότερη έρευνα δείχνει ότι η τρυφερές μαμάδες (πιθανόν και οι τρυφεροί πατεράδες) προσφέρουν στο μικρό παιδί τους ένα πολύ ισχυρό όπλο που θα αναδειχτεί αργότερα, όταν το παιδί μεγαλώνοντας θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα άγχη της καθημερινής ζωής. Οι ερευνητές δηλαδή διαπίστωσαν ότι οι εκδηλωτικοί γονείς (που χαϊδεύουν και φιλούν συχνά το μωρό ή το νήπιό τους) διαμορφώνουν με αυτό τον τρόπο ένα πλάσμα πιο ανθεκτικό στο στρες.

Οι ίδιοι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι ο γονιός δεν πρέπει να το παρακάνει γιατί η εκδήλωση υπερβολικής τρυφερότητας καταλήγει υπερπροστατευτισμός και βλάπτει το παιδί. Επίσης καλό είναι οι γονείς όσο το παιδί μεγαλώνει να εκδηλώνουν την τρυφερότητά τους με αγκαλιές και χάδια μόνον όταν δεν τους βλέπουν άλλοι, ώστε το παιδί να μη φοβάται ότι θα το κοροϊδέψουν οι άλλοι «για μωρό» και μόνον αν το θέλει το ίδιο –ως γνωστόν τα παιδιά στην εφηβεία δείχνουν να μη θέλουν «πολλά-πολλά». Σε αυτές τις ηλικίες, ειδικά αν το παιδί αποφεύγει τα φιλιά και τις αγκαλιές, η γονεϊκή τρυφερότητα μπορεί να εκδηλώνεται λιγότερο άμεσα, όπως π.χ. με τον τόνο της φωνής και με τα κατάλληλα λόγια.

Το θετικό αποτέλεσμα διαπιστώθηκε αντιπαραβάλλοντας στοιχεία που είχαν οι ερευνητές από 30ετίας. Ξαναβρήκαν τα μικρά παιδιά που τότε είχαν καταγραφεί σε αντίστοιχη έρευνα μητρικής τρυφερότητας και διαπίστωσαν ότι τώρα που ήταν πλέον ενήλικα, όσα είχαν πολύ τρυφερές μαμάδες ήταν πολύ πιο σίγουρα για τον εαυτό τους και ήταν γενικά πιο μαχητικά από τα παιδιά των ψυχρών μητέρων.