Διαλέξαμε μερικές συνήθειες (καλές, κακές ή ουδέτερες) των Ελλήνων όπως και ενέργειες που μπορεί να μην αποτελούν συνήθειες, αλλά που πάντως στη χώρα μας δεν κρίνονται και τόσο αυστηρά. Ύστερα ψάξαμε να βρούμε σε ποια θέρετρα αυτές θα «σκοντάψουν» περισσότερο.
*Στο 90% των ξενοδοχείων της Χαβάης δεν μπορείτε να καπνίσετε ούτε στο δωμάτιό σας. Στο Λος Άντζελες πληρώνετε 200 ευρώ έτσι και πετάξετε γόπα σε πάρκο (μόνο εκεί καπνίζετε πια και μάλιστα υπό τον όρο να μην υπάρχει κοντά παιδική χαρά). Θα γεμίσουν οι τσέπες σας αποτσίγαρα. Πρόστιμο πληρώνετε κι αν καπνίσετε στο πεζοδρόμιο αν βρίσκεστε σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την έγκυο σύζυγό σας. «Μα είναι η γυναίκα μου», θα πείτε εσείς. Θα σας κοιτάξουν σαν σκουπίδι, θα απαξιώσουν να σας απαντήσουν και μπορεί να διπλασιάσουν και το πρόστιμο. Μην προβάλετε ένσταση, γιατί στις περισσότερες πολιτείες το τσιγάρο απαγορεύεται πια και στη φυλακή.
*Στη Σιγκαπούρη η τσίχλα είναι κάτι σαν την ηρωίνη. Η μόνη επιτρεπόμενη είναι η τσίχλα νικοτίνης -με συνταγή γιατρού. Αν πετάξετε οποιαδήποτε τσίχλα στο δρόμο, το πρόστιμο είναι 800 ευρώ και αν σας πιάσουν την ώρα που τη μασάτε, σας ενημερώνουν ότι κινδυνεύετε με φυλάκιση ή απέλαση. Αν κεράσετε τσιχλόφουσκα σε ντόπιο και τον πιάσουν, ο νόμος επιτρέπει ακόμα και να «μαστιγωθεί» στον πισινό! Γιατί; Η επίσημη αιτιολογία -όχι για τους ραβδισμούς στον πισινό, αλλά για την απαγόρευση- είναι ότι «πολλοί εκτρέπονταν σε βανδαλισμούς καταστρέφοντας με τσίχλες ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων και γενικά προκαλούσαν φθορές σε κρατική περιουσία».
*Στις Μαλδίβες (όπως εξάλλου σε όλα τα ισλαμικά θέρετρα) δεν επιτρέπεται να πιείτε μπυρίτσα στην παραλία -μόνο στο ξενοδοχείο
*Στην Αυστραλία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες δεν μπορείτε να κουβαλάτε στη χώρα τους από την Ελλάδα έτσι απλά «μια αλλαξιά σεντόνια», εκτός και αν αυτή συνοδεύεται από πιστοποιητικό απολύμανσης.
*Στην Κίνα ξεχάστε το sleeping bag γιατί απαγορεύεται να διανυκτερεύετε έξω. Οι Κινέζοι είχαν βγάλει μάλιστα ειδική ανακοίνωση επί τούτου, εν όψει των Ολυμπιακών που είχαν γίνει εκεί.
*Στις σκανδιναβικές χώρες, αν έχετε νοικιάσει αμάξι, μη φύγετε «πρωινές ώρες» από πάρτι ή μπαρ πιωμένοι, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι δεν θα γίνεται τσακωτοί. Εκεί κάνουν αλκοτέστ και το πρωί.
*Αν συνηθίζετε να κάνετε οικονομία στο πουρμπουάρ, καλύτερα να μη φάτε σε αμερικανικό εστιατόριο. Πολλοί τουρίστες που είχαν ως αρχή να μην αφήνουν tip αναχώρησαν από αξιοπρεπέστατα αμερικανικά εστιατόρια «σηκωτοί» και από λιγότερο αξιοπρεπή, από το παράθυρο.
*Αν είστε άνδρας με συχνουρία ή θεωρείτε ότι είναι λογικό να απελευθερώνετε την ουροδόχο σας από περιττές πιέσεις σε θάμνους και λοιπά διακριτικά σημεία, πάρτε πάμπερς για το ΄Οσλο και την Κοπεγχάγη. Εκεί όσοι πιάνονται να «ανακουφίζονται» δημοσίως πληρώνουν πρόστιμο 330 ευρώ. Το πρόστιμο για τη δημόσια ούρηση μάθαμε πάντως ότι σπάνια επιβάλλεται στις γυναίκες, γιατί θεωρείται ότι «φτάνει στο σημείο να ουρήσει δημοσίως μόνον όταν έχει πραγματικά πολύ έντονη ανάγκη» και γιατί η ενέργειά της δεν εκλαμβάνεται ταυτόχρονα ως «επίδειξη γεννητικών οργάνων»
*Στα γιαπωνέζικα εστιατόρια καλό είναι να ρουφάτε θορυβωδώς την σούπα και το σούσι σας, γιατί αν καταπίνετε τις κουταλιές σιωπηρά και διακριτικά θα νομίσουν ότι το φαγητό δεν σας αρέσει και θα σας το κεράσουν. Τότε κινδυνεύετε να μπείτε στο πειρασμό να το ξανακάνετε.
*Να κοιτάξουμε και την καμπούρα μας; Εντάξει. Στην Ελλάδα λοιπόν φαίνεται σαν να μισούμε τα χαρτοπαίγνια, γιατί δεν επιτρέπεται να μπει στη χώρα τράπουλα. Μόνο που στον ελληνικό Παράδεισο για να «τσακώσουν» την τράπουλα, πρέπει πρώτα να έχουν καταλάβει ότι πέρασε τα σύνορα εκείνος που την κρατούσε.
(από τα news και τα Tips του έντυπου περιοδικού Vita)
Διακοπές στο εξωτερικό; Ίσως σας αφορά
Συνήθειες ή ενέργειες που δεν είναι «προς θάνατο» στην Ελλάδα, έξω μπορεί να σας στοιχίσουν_x000D_ _x000D_