Σουηδοί ειδικοί βρήκαν τεστ με το οποίο οι γυναίκες θα πάψουν να βασανίζονται με τις ώρες για να γεννήσουν. Η εξέταση θα δείχνει εξαρχής ποια γυναίκα θα χρειαστεί τελικά καισαρική και ποια όχι, οπότε όποια είναι βέβαιο ότι θα δυσκολευτεί εξαιρετικά στη γέννα, δεν θα ταλαιπωρείται με πρόκληση ωδινών και θα δρομολογείται να γεννήσει με καισαρική εξαρχής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές όταν μια γυναίκα παρουσιάζει υψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέος στο αμνιακό υγρό, είναι δύσκολο να γεννήσει από τον κόλπο φυσιολογικά και είναι σχεδόν βέβαια ότι τελικά θα απαιτηθεί καισαρική. Το γαλακτικό οξύ παράγεται από τη μήτρα όπως και από κάθε μυ του σώματος όταν αυτός κουράζεται. Όταν λοιπόν ο μυς της μήτρας κουράζεται στην προσπάθεια της γέννας, αρχίζει να παράγει κι αυτός γαλακτικό οξύ. Όμως οι Σουηδοί διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέος εμποδίζουν τις συσπάσεις, οπότε δημιουργείται ένα φαύλος κύκλος που μοιραία οδηγεί στην καισαρική. Θεωρούν λοιπόν ότι ο έλεγχος των επιπέδων του γαλακτικού οξέος θα δείχνει ποια προορίζεται για καισαρική και ποια όχι.

Το νέο τεστ ήδη εφαρμόζεται σε νοσοκομεία της Σουηδίας, της Νορβηγίας και του Βελγίου, όπου βέβαια την τελική απόφαση την παίρνει ο γυναικολόγος και η έγκυος. Το τεστ δηλαδή παίζει συμπληρωματικό ρόλο στο σύνολο των εξετάσεων και των στοιχείων που αξιολογούνται στον τοκετό. Οι ειδικοί γενικά είναι υπέρ του γιατί θεωρούν ότι θα αποτρέπει πολλά καισαρικές που δεν χρειάζονται και παράλληλα θα επισπεύδει όσες καισαρικές είναι απολύτως απαραίτητες.

Το ζήτημα είναι όμως πως μέσα στις δεκάδες χιλιάδες νέες φαρμακευτικές ουσίες που έχουν ανακαλυφθεί και παρασκευασθεί τα τελευταία χρόνια, δεν έχει βρεθεί ούτε ένα νέο φάρμακο για τον τοκετό. Εδώ και 60 χρόνια χρησιμοποιείται μόνον η ορμόνη οξυτοκίνη η οποία ναι μεν διεγείρει τη μήτρα να κάνει συσπάσεις, αλλά πολλές εγκυμονούσες δεν αισθάνονται καμία διαφορά με τη συγκεκριμένη ορμόνη. Θα ήταν προς το συμφέρον της εγκύου να βρισκόταν ένα νέο φάρμακο που να διεγείρει πιο αποτελεσματικά τη μήτρα και να διευκολύνει την κύηση χωρίς να απαιτείται καισαρική.