Μπορεί, αλλά πάντως σε αθλητές που έδωσαν άλλα ροφήματα λέγοντάς τους ψέματα που τους έδωσαν καφέ, το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν εξίσου θεαματικό με εκείνων που ήπιαν πράγματι καφέ. Οπότε και μόνον η ιδέα ότι ήπιαμε καφέ φαίνεται πως τονώνει επαρκώς το σώμα –αν το τονώνει για αθλητές, φανταστείτε πόσο το τονώνει για κοινούς θνητούς όπως εμείς.

Η καφεΐνη είναι γενικά γνωστό ότι αποτελεί ένα διαδεδομένο διεγερτικό. Τώρα όμως οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Coventry απέδειξαν ότι ίσως και να μην είναι τόσο απαραίτητη όσο νομίζουμε. Η ουσία αυτή βεβαίως κάνει το μυαλό και το σώμα μας να αγωνίζεται σκληρότερα. Εκείνο που δείχνει η έρευνα είναι πως και μόνο η ιδέα πως ήπιαμε καφέ αυξάνει σημαντικά τις επιδόσεις.

Το συμπέρασμα βγήκε από 4 ομάδες ποδηλατών που τους ζήτησαν να εκτελέσουν διάφορες διαδρομές δίνοντας σε άλλους καφέ, σε άλλους ένα ρόφημα που ήξεραν ότι δεν περιείχε καφεΐνη (το ήξεραν δηλαδή και οι ερευνητές και οι ποδηλάτες) και σε άλλους ένα ρόφημα που δεν περιείχε καφεΐνη αλλά που οι ποδηλάτες νόμιζαν ότι περιείχε. Τέλος, οι ερευνητές σε μερικούς έδωσαν ένα ρόφημα το οποίο περιείχε καφεΐνη, αλλά είπαν ψέματα (στους ποδηλάτες) ότι δεν περιείχε. Το συμπέρασμα που βγήκε ήταν πως η καφεΐνη «πρώτευσε». Δηλαδή όντως τις καλύτερες επιδόσεις τις είχε η ομάδα που ήπιε το καφεδάκι της και που ήξερε ότι το ήπιε. Η ομάδα που πάτωσε ήταν εκείνη που εν γνώσει της αγωνίστηκε χωρίς καφεΐνη. Εντούτοις ισοβάθμισαν στη δεύτερη θέση (δηλαδή είχαν ακριβώς τις ίδιες μέτριες επιδόσεις) δύο πολύ διαφορετικές ομάδες: συγκεκριμένα τα πήγαν εξίσου καλά οι ποδηλάτες που δεν είχαν πιεί ρόφημα με καφεΐνη αλλά νόμιζαν ότι είχαν πιεί και οι ποδηλάτες που ενώ πίστευαν ότι δεν είχαν πάρει καφεΐνη, στην πραγματικότητα είχαν καταναλώσει ρόφημα με καφεΐνη.

Η έρευνα είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι ακόμα και σε ουσίες που τα αποτελέσματά τους είναι ιδιαίτερα έντονα στον οργανισμό (π.χ. καφεΐνη, νικοτίνη, αλκοόλ κ.λπ.) το βασικό ρόλο-κλειδί ίσως τελικά να τον παίζει το μυαλό μας και όχι η ουσία αυτή καθαυτή.