Ξέραμε κι από παλιότερες έρευνες ότι η σωστή περιποίηση των δοντιών προστατεύει την καρδιά, αλλά επρόκειτο για μια σχετικά ασαφή γνώση που στηριζόταν σε γενικές επιδημιολογικές (δηλαδή στατιστικές) παρατηρήσεις. Τώρα από το πανεπιστήμιο του Bristol όμως μαθαίνουμε τον πιθανότερο –και σαφή- λόγο για τον οποίο η απεριποίητη οδοντοστοιχία μπορεί να μας στοιχίσει τη ζωή.

Συγκεκριμένα, όταν τα βακτήρια από το ακάθαρτο στόμα μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος (κάτι που πετυχαίνουν από τις «πληγές» της ουλίτιδας), κατά κάποιο τρόπο πυροδοτούν τον σχηματισμό θρόμβων. Οι θρόμβοι με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό –ή και τίποτα βεβαίως.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές οι κίνδυνοι ξεκινούν όταν το στόμα πάσχει από ουλίτιδα και αιμορραγούν τα ούλα. Σε αυτές τις περιπτώσεις λύνεται η συνέχεια του δέρματος ή του βλεννογόνου –με απλά λόγια αποκτάμε μια αμυχή ή κανονική πληγή. Τότε ανοίγει η πόρτα για να εισαχθούν στο αίμα μας όσα μικρόβια τυχαίνει να βρίσκονται κοντά σε αυτήν. Κατά συνέπεια, όταν κάποιος έχει ουλίτιδα, είναι πολύ εύκολο κάποια γενικώς ακίνδυνα μικρόβια, να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος και να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνα. Τα μικρόβια χρησιμοποιούν επί τούτου μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PadA η οποία με τη σειρά της αναγκάζει τα αιμοσφαίρια να συνενωθούν σε θρόμβους. Οι θρόμβοι χρησιμεύουν στο μικρόβιο σαν ασπίδα –κατά κάποιο τρόπο γίνονται ένας προστατευτικός κλοιός τριγύρω τους.

Επειδή οι ερευνητές ξέρουν ότι ο περισσότερος κόσμος δεν κυκλοφορεί με οδοντικό νήμα όλο το 24ωρο, προσπαθούν να βρουν φάρμακα που να αποτρέπουν το σχηματισμό των θρόμβων εξαρχής –ώστε όταν υπάρχει ουλίτιδα και κίνδυνος, το άτομο να μην κινδυνεύει από τους θρόμβους που θα επιδιώξει να σχηματίσει το μικρόβιο. Μια που μάθαμε χάρη στην έρευνα του έρευνα του Μπρίστολ ποια ακριβώς πρωτεΐνη επιστρατεύουν τα μικρόβια για να σχηματίσουν την ασπίδα-θρόμβο, ίσως το φάρμακο που θα εξουδετερώνει τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη να μην είναι μακριά.