Αυστραλοί ειδικοί ανησυχούν μετά από έρευνα που αναφέρει παρενέργειες του δημοφιλούς παυσίπονου και αντιφλεγμονώδους σκευάσματος Voltaren (ή Βολταρέν). Ο λόγος είναι έρευνα δανών επιστημόνων, που αναφέρουν ότι πιθανόν το φάρμακο αυτό να πυροδοτεί εγκεφαλικά επεισόδια. Μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί παρόμοιο ζήτημα στον ΕΜΕΑ (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου) ή στον ΕΟΦ (τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκου).

Το φάρμακο αυτό έχει ως δραστική ουσία τη δικλοφενάκη, όπως όμως και τουλάχιστον άλλα εννέα της ίδιας ή παρεμφερούς κατηγορίας. Η εταιρεία που παρασκευάζει το σκεύασμα στην Αυστραλία ανακοίνωσε ότι «η έρευνα των Δανών δεν αλλάζει τα δεδομένα που έχουμε για το φάρμακο, όταν βεβαίως η δικλοφενάκη χρησιμοποιείται στις δόσεις και στη διάρκεια που συνιστώνται και όταν γενικά ακολουθούνται οι οδηγίες των γιατρών και του φύλλου οδηγιών του φαρμάκου, κρίνοντας πάντα, όπως σε όλα τα φάρμακα, ότι τα οφέλη από τη σωστή χρήση τους είναι περισσότερα από τους κινδύνους».

Το αυστραλιανό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι κίνδυνοι είναι γνωστοί από καιρό και γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν επίσης από καιρό στους ασθενείς να παίρνουν τις χαμηλότερες δυνατόν δόσεις για το μικρότερο δυνατόν διάστημα. Εντούτοις, η εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι ο κινδυνος που είναι από καιρό γνωστός αφορά κυρίως την πιθανότητα εμφράγματος και όχι εγκεφαλικού που αναφέρουν οι Δανοί στην έρευνά τους.