Επιστήμονες από το διεθνούς κύρους πρωτοποριακό κέντρο τεχνολογικών ερευνών ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) επινόησαν μια κάμερα που μπορεί να συνδεθεί στο κινητό τηλέφωνο και να ελέγξει οφθαλμολογικά προβλήματα με μια «ματιά» σε αυτήν. Όσοι κάνουν χρήση της συσκευής παρακολουθούν κάποια χρωματιστά σημεία από το φακό της και προσπαθούν να τα ευθυγραμμίσουν με ένα πλήκτρο του κινητού. Το λογισμικό της κάμερας αναλύει τις αντιδράσεις του ματιού και τις αποστέλλει στον οφθαλμίατρο, ο οποίος βγάζει συμπέρασμα για συνήθη προβλήματα, όπως η μυωπία και ο αστιγματισμός.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε για τόσο απλές παθήσεις να κάνουμε τσεκάπ στα μάτια μας με χαμηλό κόστος σε οποιοδήποτε κρατικό νοσοκομείο ή και δωρεάν στα ασφαλιστικά ταμεία μας. Εντούτοις, για πολλούς αποτελεί διευκόλυνση και για πάρα πολλούς αποτελεί σημαντικό βοήθημα. Συγκεκριμένα, εκείνοι που την επινόησαν εκτιμούν ότι θα βοηθήσει κυρίως τους πολίτες χωρών που δεν έχουν καμία πρόσβαση σε οφθαλμιατρικές υπηρεσίες. Θα σκέφτεστε ίσως ότι οι πολίτες σε αυτές τις χώρες έχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα από τη μυωπία των παιδιών τους ή τη δική τους. Οι σχεδιαστές της συσκευής, όμως, εκτιμούν ότι η εφεύρεσή τους είναι κάτι θετικό. «Αυτοί οι πληθυσμοί χρειάζονται τα πάντα», είπαν. «Οτιδήποτε μπορεί να πάρει έστω και λίγα γραμμάρια από το μεγάλο βάρος που καθημερινά κουβαλούν αυτοί οι πληθυσμοί στον αγώνα τους για επιβίωση, είναι χρήσιμο έως και απαραίτητο», προσέθεσαν.

Μπορείτε να δείτε τη συσκευή στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ του BBC στην διεύθυνση http://www.bbc.co.uk/news/technology-11378190