Η καθαριότητα όσων τρώμε είναι σημαντική για όλους. Πώς, όμως, θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στα τρόφιμα που είναι συχνά επιβαρυμένα με μικρόβια, ιούς ή φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα;

Διαβάσαμε μια σχετική έρευνα στους «New York Times» και σας μεταφέρουμε τα κεντρικά σημεία της. Οι ερευνητές μελέτησαν συγκεκριμένα αν τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πιο καθαρά αν αντί απλώς να τα ξεβγάζουμε καλά, τα σαπουνίζουμε. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με μαρούλια ή άλλα λαχανικά, ντομάτες και φράουλες. Άλλα τα έπλυναν κάτω από τρεχούμενο νερό επί 1 λεπτό και άλλα τα έβαλαν σε μια κατσαρόλα με νερό, στο οποίο όμως είχαν προσθέσει σε ποσοστό 1 προς 100 σαπούνι – ειδικό υγρό για πλύσιμο φρούτων και λαχανικών. Το ξέπλυμα με σκέτο νερό ή με νερό που περιείχε σαπούνι βρέθηκαν εξίσου αποτελεσματικά. Και στις δύο περιπτώσεις, αφαιρέθηκαν γύρω στα 9 από τα 12 φυτοφάρμακα που υπήρχαν στα τρόφιμα. Η θερμοκρασία του νερού δεν έπαιζε ρόλο, αλλά έπαιζε η τριβή. Όταν, δηλαδή, στο πείραμα έτριβαν λίγο με το χέρι τα φύλλα του μαρουλιού, τις φράουλες ή τις ντομάτες κάτω από το τρεχούμενο νερό, απομακρύνονταν περισσότερα φυτοφάρμακα συγκριτικά με το παθητικό ξέβγαλμα, όπου βάζουμε κάτω από τη βρύση τα λαχανικά και αφήνουμε απλώς το νερό να τα ξεπλένει.

Για την εξουδετέρωση ή απομάκρυνση μικροοργανισμών, όμως, διαπίστωσαν ότι είναι ασφαλέστερο να προσθέτουμε στο νερό λίγο ξίδι. Η έρευνα έδειξε, δηλαδή, ότι το διάλυμα με λίγο ξίδι αφαιρεί το 90-95% των μικροβίων και των ιών. Οπότε, οι ειδικοί συνιστούν ότι, για ασφαλέστερο αποτέλεσμα, καλό είναι να βάζουμε τα λαχανικά και τα φρούτα σε μια κατσαρόλα με νερό που περιέχει λίγο ξίδι και μετά να τα ξεπλένουμε με νερό της βρύσης τρίβοντάς τα ελαφρά για περίπου 30 δευτερόλεπτα.