Ειδικοί διαπιστώνουν ότι το 25% των αστέρων (Ήλιων δηλαδή) διαθέτουν κοντά τους έναν πλανήτη στο μέγεθος της Γης. Αμερικανοί επιστήμονες θεωρούν τους πλανήτες «τύπου Γης» πολύ συνηθέστερους από μεγάλα ουράνια σώματα, όπως π.χ. ο Δίας. Το πόρισμά τους στηρίζεται σε παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου Keck στη Χαβάη. Αυτές έδειξαν ότι περίπου το ένα στα τέσσερα ηλιακά συστήματα διαθέτει πλανήτες στις διαστάσεις της Γης.

Το τηλεσκόπιο Keck δεν μπορεί να ανιχνεύσει πλανήτες μικρότερους από τη Γη, οπότε το πιθανότερο είναι να υπάρχουν και πάρα πολλοί μικρών διαστάσεων που απλώς δεν μπορούμε ακόμα να ανιχνεύσουμε.

Η διαπίστωση ότι υπάρχουν πολλά «δίδυμα» ουράνια σώματα με τη Γη οδηγεί έμμεσα στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανότερο να υπάρχει σε κάποιο από αυτά ζωή, εφόσον είναι και αρκετά κοντά στους Ήλιους τους.

Όμως, από τη Βασιλική Εταιρεία Αστρονομίας της Βρετανίας, ο καθηγητής Robert Massey σχολίασε ότι οι Αμερικανοί βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα. «Είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι όλοι αυτοί οι φαινομενικά παρόμοιοι πλανήτες μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή», υπογράμμισε ο ειδικός.