Νεότερη έρευνα δείχνει ότι τα κορίτσια που δεν έχουν καλή σχέση με τη μητέρα τους ή που γενικά η μητέρα τους είναι ψυχρή και αποστασιοποιημένη, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν ερωτικές σχέσεις στην εφηβεία και να αντιμετωπίσουν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Η έρευνα (από το Πανεπιστήμιο του Newcastle) δείχνει ότι γενικά τα κορίτσια που έχουν πρώιμες ερωτικές σχέσεις και αποκτούν παιδί στην εφηβεία (ή προχωρούν σε διακοπή κύησης στην ίδια ηλικιακή φάση), συνήθως:

*Δεν είχαν στενή σχέση με τη μητέρα τους.

*Η μητέρα τους δεν τα είχε θηλάσει καθόλου ή τα είχε θηλάσει λίγο.

*Ο πατέρας δεν είχε ιδιαίτερη ανάμειξη στην ανατροφή τους.

*Μετακόμιζαν συχνότερα από το μέσο όρο των συνομηλίκων τους στα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια.

Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν οι ειδικοί αφού μελέτησαν 4.500 κορίτσια από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Πιο έντονο πρόβλημα (δηλαδή πρωιμότερες ερωτικές σχέσεις) παρατηρήθηκε στα κορίτσια που είχαν στερηθεί επί πολλούς μήνες (για διάφορους λόγους) τη μητέρα τους στα πρώτα 5 έτη της ζωής τους.

Οι επιδόσεις στο σχολείο

Άλλη έρευνα για εφήβους έθιξε μία ακόμα παράμετρο, που δείχνει ότι τα αγόρια και τα κορίτσια αρχίζουν πιο γρήγορα την ερωτική τους ζωή (αλλά και το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά και το κάπνισμα) όταν δεν έχουν καλούς βαθμούς στο σχολείο. Οι ειδικοί αποδίδουν τη συσχέτιση στην προσπάθεια των παιδιών να αντλήσουν αυτοπεποίθηση – ότι, δηλαδή, επειδή χωλαίνουν ως μαθητές, θέλουν να επιβεβαιωθούν τουλάχιστον ως «άνδρες» ή «γυναίκες». Όταν, μάλιστα, και αυτή η σφαίρα δραστηριότητας τα απογοητεύει, τότε τα παιδιά κινδυνεύουν να αναζητήσουν την ικανοποίηση στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά. Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Substance Abuse, Treatment, Prevention and Policy» και αναφέρει ότι τα παιδιά καταφεύγουν στο σεξ ή στο αλκοόλ πολύ συχνά από την ανάγκη να αντλήσουν το «μπράβο» που δεν παίρνουν από τους βαθμούς τους. Επίσης, επιδιώκουν την ανθρώπινη επαφή που δεν απολαμβάνουν στο σπίτι τους. Δηλαδή και αυτή η έρευνα έδειξε ότι, εκτός από το σχολείο, σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά «κάτι δεν πάει καλά και στο σπίτι», με τους γονείς απόντες ή αποστασιοποιημένους.