Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο μεταμόσχευσαν βλαστοκύτταρα σε ποντίκια και πέτυχαν να διπλασιάσουν τον όγκο των μυών τους. Αυτή η μυϊκή μάζα, μάλιστα, διατηρήθηκε στα ποντίκια μέχρι τα βαθιά γεράματά τους.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Translational Medicine», το εύρημα είναι σημαντικό, γιατί θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από μυοπάθειες, όπως π.χ. από μυϊκή δυστροφία. Γενικά θα μπορούσε η τεχνική να συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των ηλικιωμένων που παρουσιάζουν μεγάλες απώλειες μάζας στα πόδια και στα χέρια τους. Η έλλειψη μάζας έχει σοβαρές συνέπειες για αυτούς, αφού τους κάνει και πιο επιρρεπείς σε πτώσεις, προκαλώντας συχνά σοβαρά κατάγματα.

Ο τρόπος που πέτυχαν στα πειραματόζωα την αναγέννηση μυϊκής μάζας είναι ο εξής: Προκάλεσαν ένα τραύμα σε συγκεκριμένους μυς των ζώων και στο σημείο του τραύματος προσέθεσαν με ένεση βλαστοκύτταρα. Τα μεταμοσχευμένα βλαστοκύτταρα διέγειραν τα κύτταρα στην περιοχή του τραύματος και αυτά άρχισαν να ανανεώνονται με ταχύτατους ρυθμούς και να παράγουν μεγάλο αριθμό μυϊκών κυττάρων από μόνα τους πλέον. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο επουλώθηκε γρήγορα το μυϊκό τραύμα, αλλά αυξήθηκε και η μάζα του μυός στην περιοχή του τραύματος κατά 50%. Όταν τα ποντίκια λίγους μήνες αργότερα προσέγγιζαν πλέον την ηλικία των 2 ετών, δηλαδή τα αντίστοιχα γεράματά τους, η μάζα των μυών τους, που είχε αυξηθεί με τα βλαστοκύτταρα, δεν είχε μειωθεί καθόλου.

Οι ερευνητές αναφέρουν σχετικά ότι το αρχικό τραύμα έπαιξε το ρόλο-«κλειδί», γιατί όταν δοκίμασαν την ίδια τεχνική με βλαστοκύτταρα σε μυ που δεν έφερε τραύμα, δεν παρατηρήθηκε καμία ανταπόκριση – οι μύες του ποντικού, δηλαδή, έμειναν ως είχαν και δεν αξιοποίησαν τα βλαστοκύτταρα στο παραμικρό.