Νεότερη έρευνα δείχνει ότι όσοι άνδρες έχουν σχετικά μακρύ δείκτη, κινδυνεύουν λιγότερο από τον καρκίνο του προστάτη. Όσοι έχουν αντίθετα κοντό δείκτη, κινδυνεύουν περισσότερο. Πώς, όμως, προσδιορίζεται επακριβώς το «μακρύς» ή «κοντός» στην προκειμένη περίπτωση; Οι ερευνητές εξήγησαν ότι κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο στον προστάτη όσοι έχουν στο δεξί τους χέρι δείκτη πιο κοντό από τον παράμεσο.

Αντίθετα, όσοι έχουν δείκτη (πάντα στο δεξί χέρι) μακρύτερο από τον παράμεσο, φαίνεται από την ίδια έρευνα ότι έχουν 33% λιγότερες πιθανότητες από τους άλλους να παρουσιάσουν τη νόσο.

Το μήκος του δείκτη εξαρτάται -όπως είπαν οι ερευνητές- από τα επίπεδα της τεστοστερόνης στα οποία είχε εκτεθεί ο άνδρας όταν ήταν έμβρυο στη μήτρα της μητέρας του. Εντούτοις, πρέπει να αναφέρουμε ότι όπως έχει γράψει το Vita, άλλες έρευνες στο παρελθόν έδειξαν το αντίθετο και ναι μεν είναι ενδιαφέρον να βγάζουμε συμπεράσματα για την υγεία μας κοιτάζοντας απλώς τα δάχτυλά μας, αλλά για όσα θέματα υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες καλό είναι να τα αφήνουμε στα κλασικά τεστ – στην προκειμένη περίπτωση στο PSA, δηλαδή την εξέταση αίματος που δείχνει στον ανδρικό οργανισμό τα επίπεδα του καρκινικού δείκτη του προστάτη.