Μια εντυπωσιακή επιστημονική ανακοίνωση της NASA αλλάζει την αντίληψή μας για τη ζωή στον πλανήτη μας, αλλά και στο Σύμπαν. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια καινούργια μορφή ζωής που επιβιώνει χάρη στο δηλητηριώδες αρσενικό, το οποίο μάλιστα έχει «ενσωματώσει» στο DNA της, προς μεγάλη έκπληξη των ειδικών.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αποκαλύπτει πόσα λίγα γνωρίζουμε για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιβιώσει ένα οργανισμός στον πλανήτη μας, ενδεχομένως και στο Σύμπαν.

Ποια ακριβώς είναι η ανακάλυψη των επιστημόνων της NASA; Αν και η πολυαναμενόμενη ανακοίνωσή τους «για μια αστροβιολογική ανακάλυψη που θα επηρεάσει την αναζήτηση στοιχείων εξωγήινης ζωής» αρχικά προκάλεσε φρενίτιδα στο Διαδίκτυο, με το σκεπτικό ότι βρέθηκε εξωγήινη ζωή, τελικά οι ειδικοί μίλησαν για μια σημαντική ανακάλυψη στη… Γη και συγκεκριμένα στη λίμνη Μόνο που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Γιοσεμάιτ της Καλιφόρνια.

Σε αυτή την αφιλόξενη για τον άνθρωπο και τα ψάρια λίμνη, τα νερά της οποίας είναι γεμάτα από το τοξικό αρσενικό, επιβιώνει ένα βακτήριο που, σε αντίθεση με ό,τι ήδη γνωρίζουν οι επιστήμονες, τρέφεται με αρσενικό. Μάλιστα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το δηλητηριώδες αυτό στοιχείο αποτελεί δομικό συστατικό του DNA του, γεγονός που καθιστά το εν λόγω βακτήριο μοναδικό σε σχέση με τις γνωστές μορφές ζωής, οι οποίες συντίθενται από 6 βασικά δομικά συστατικά (άνθρακα, οξυγόνο, άζωτο, υδρογόνο, θείο και φώσφορο), που απαρτίζουν το DNA τους. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πειραματικά ότι το εν λόγω βακτήριο μπορεί να επιβιώσει τόσο όταν περιβάλλεται από το «φιλικό» φώσφορο, όσο και όταν περιβάλλεται από το τοξικό αρσενικό.

Πρόκειται για μια αδιάψευστη απόδειξη της ευελιξίας την οποία επιδεικνύουν οι μορφές ζωής προκειμένου να επιβιώσουν. Ταυτόχρονα παρέχει μια νέα οπτική γωνία ως προς την κατεύθυνση προς την οποία θα μπορούσε να στραφεί η έρευνα για την αναζήτηση ζωής σε άλλους πλανήτες.

«Το εύρημά μας μάς θυμίζει ότι η ζωή όπως τη γνωρίζουμε είναι πολύ πιο ευέλικτη από ό,τι υποθέτουμε ή μπορούμε να φανταστούμε. Εάν κάτι εδώ στη Γη μπορεί να επιβιώσει με τόσο απροσδόκητο τρόπο, τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε που δεν το έχουμε δει ακόμη; Ήρθε η στιγμή να το ανακαλύψουμε. Ανοίξαμε μια χαραμάδα για να δούμε ποιες είναι οι μορφές ζωής που θα έπρεπε να αναζητούμε στο Σύμπαν», επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας κ. Felisa Wolfe Simon από το Αστροβιολογικό Ινστιτούτο της NASA και το Αμερικανικό Κέντρο Γεωλογικής Έρευνας.