Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ανανέωσε τις οδηγίες της για την πρόληψη του εγκεφαλικού για πρώτη φορά από το 2006 και ανάμεσα στα νεότερα που αναφέρει είναι ότι με τη λήψη κάποιων μέτρων μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες για εγκεφαλικό μέχρι και κατά 80%.

Το αισιόδοξο ποσοστό προκύπτει από έρευνες της Αμερικανικής Εταιρείας Πρόληψης Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Συγκεκριμένα, ενώ τα εγκεφαλικά αυξήθηκαν, οι θάνατοι εξαιτίας τους μειώθηκαν κατά 30%. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή τη θεαματική μείωση στα προληπτικά μέτρα που τα τελευταία χρόνια παίρνει γενικά ο πληθυσμός. Αυτά τα μέτρα λειτουργούν και αποτρεπτικά, δηλαδή απομακρύνουν τον κίνδυνο του εγκεφαλικού. Αν, όμως, το εγκεφαλικό συμβεί, τα προληπτικά μέτρα που είχαν ληφθεί σε ανύποπτο χρόνο το καθιστούν, όπως αποδεικνύεται, πιο ήπιο και πιο εύκολα αντιμετωπίσιμο.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τώρα για τη μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά και για την αποτροπή του θανάτου εξαιτίας τους, να αποφεύγουμε προληπτικά το τσιγάρο, να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα από νέοι ή πάντως οπωσδήποτε από τη μέση ηλικία και μετά, να ασκούμαστε όσο μπορούμε και να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά. Επίσης, ως πολύ θετικό προληπτικό μέτρο για το εγκεφαλικό η ίδια εταιρεία αναφέρει και το να διατηρούμε σε χαμηλά επίπεδα τη χοληστερίνη και την πίεσή μας.

Άλλα προληπτικά μέτρα είναι η λήψη της ασπιρίνης, αλλά οι αμερικανοί ειδικοί τη συνιστούν μόνο σε εκείνους που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και για τους οποίους τα οφέλη από τη λήψη της ασπιρίνης είναι περισσότερα από τις πιθανές βλάβες, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση από τον κίνδυνο γαστρορραγίας. Επίσης, για ορισμένους ασθενείς (με κληρονομική επιβάρυνση και κακούς δείκτες χοληστερίνης, πίεσης), προληπτικό μέτρο είναι και η ανάλυση των γονιδίων τους για να διαπιστωθεί αν φέρουν συν τοις άλλοις επιβαρυντικά γονίδια.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: