Ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν κάποιος φαντασιώνεται το αγαπημένο του φαγητό, μπορεί τελικά και να… αποφύγει να το φάει. Με πειράματά τους, δηλαδή, σε άτομα που ήθελαν π.χ. να κόψουν τις σοκολάτες, διαπίστωσαν ότι όσοι αφιέρωναν περίπου 3-4 λεπτά την ημέρα στο να φαντάζονται ότι τρώνε μεγάλες ποσότητες της σοκολάτας που λαχταρούσαν, τελικά δεν την έφαγαν ή πάντως, μέσα σε μία εβδομάδα, έφαγαν λιγότερες σοκολάτες από εκείνους που δεν φαντασιώνονταν το συγκεκριμένο γλύκισμα.

Άλλοι από τους μετέχοντες στο πείραμα φαντάζονταν να τρώνε μεγάλες ποσότητες διαφορετικών γλυκισμάτων και άλλοι τυράκια. Σε όλες τις περιπτώσεις, όσοι ονειρεύονταν ότι κατανάλωναν το αγαπημένο τους (αλλά παχυντικό) τρόφιμο, έφαγαν τελικά πολύ λιγότερο με το πέρας του πειράματος, σε σύγκριση με όσους αντιθέτως απωθούσαν τη σκέψη του αγαπημένου τους γλυκού ή τυριού.

Αν σας ενδιαφέρουν τεχνικές λεπτομέρειες, η μέθοδος συνίσταται στο να φαντάζεστε πως κυριολεκτικά καταβροχθίζετε μεγάλες ποσότητες του φαγητού που προσπαθείτε να μειώσετε την κατανάλωσή του – μη φαντάζεστε, δηλαδή, ότι τρώτε ένα σοκολατάκι, αλλά μια ολόκληρη τούρτα ή και δύο. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon του Πίτσμπουργκ ανέφεραν σχετικά ότι όσοι προσπαθούν να απωθήσουν τη σκέψη του γλυκού είναι συνήθως καταδικασμένοι να αποτύχουν -είναι, δηλαδή, μαθηματικά βέβαιο ότι τις περισσότερες φορές θα υποκύψουν και θα το φάνε. Στο συγκεκριμένο πείραμα, όσοι οραματίζονταν να τρώνε πολλά γλυκά (για περίπου 3 λεπτά), έφαγαν τελικά τα μισά από εκείνους που προσπαθούσαν να βγάλουν τα γλυκά από το μυαλό τους.