Τα παιδιά στο σπίτι των οποίων χρησιμοποιούνται συστηματικά και για πολλές ώρες αρωματικά στικ – μια ιδιαίτερα διαδεδομένη συνήθεια στις ασιατικές χώρες – κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν άσθμα σύμφωνα με έρευνα από την Ταϊβάν που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση European Respiratory Journal.

Ανάμεσα στους 3.800 μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα οι ειδικοί παρατήρησαν ότι το 3% είχαν άσθμα και πάνω από το 5% παρουσίαζαν αναπνευστική δυσχέρεια την ώρα της άσκησης. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς έκαιγαν αρωματικά στικ στο σπίτι είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να έχουν άσθμα και 64% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αναπνευστική δυσχέρεια την ώρα της άσκησης.

Από το σύνολο των παιδιών το 48% δεν είχε τη συγκεκριμένη μορφή ενός γονιδίου, του GSTT1, το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στη ρύθμιση μιας ομάδας ενζύμων που προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από την οξείδωση, συμπεριλαμβανομένου του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από τον καπνό του τσιγάρου και άλλες τοξικές ουσίες. Έχει φανεί ότι οι άνθρωποι χωρίς την συγκεκριμένη μορφή του εν λόγω γονιδίου έχουν υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν αλλεργίες και άσθμα. Πράγματι στην έρευνα παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά χωρίς τη συγκεκριμένη μορφή του GSTT1 είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να έχουν άσθμα.

Επιπλέον οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα παιδιά στο σπίτι των οποίων έκαιγαν καθημερινά αρωματικά στικ είχαν κατά 78% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από άσθμα. Ωστόσο αυτό το μοτίβο δεν φάνηκε να ισχύει για τα παιδιά που έφεραν το γονίδιο GSTT1.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σε ορισμένα παιδιά η ύπαρξη γονιδιακής προδιάθεσης σε συνδυασμό με την έκθεση στα υποπροϊόντα της καύσης αρωματικών στικ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης του άσθματος.